PUBLICITAT

Un acord amb els comuns que ha necessitat d'un sacrifici

EDITORIAL

El cap de Govern, Antoni Martí, ha hagut de sacrificar un dels seus homes de confiança, Antoni Riberaygua, per cedir d'aquesta manera a les pretensions dels cònsols pel que fa a l'acord sobre transferències i competències, que de moment es tradueix en un document a títol de bones intencions que s'haurà de desenvolupar en un futur.

El ministre de la Presidència va ser nomenat precisament amb els objectius principals d'assumir les negociacions amb els comuns per a la delimitació de les competències i les transferències i elaborar el projecte de llei del joc. Dimarts, però, l'acord entre els comuns i el Govern ve ser presentat amb la notable absència del ministre, que tampoc va acudir a la reunió de dilluns amb els set cònsols. De la mateixa manera, la seva signatura no rubrica l'acord, i el mateix cap de Govern va admetre que «aquest no és l'acord al que hauria volgut arribar Riberaygua».

Riberaygua es va empantanar en un projecte impossible. L'Andorra dels set campanars està anquilosada, i és molt difícil avançar quan del que es tracta és de treure atribucions als comuns. Quan el ministre de la Presidència va exposar la seva proposta de seguida va ser titllada de centralista i fins i tot s'ha arribat a afirmar de que si es tractava de fer desaparèixer els comuns que es faci un referèndum.

Els cònsols han estat lleials acceptant la congelació en les transferències per donar un respir al Govern. L'Estat són totes les administracions, les parroquials i la central. A Martí, però, se li ha vingut el temps a sobre en forma d'eleccions generals –queda l'ombra de si s'avançaran al novembre– i necessitava tancar l'acord amb els comuns abans d'acabar la legislatura. En un plis plas, començant de zero i arraconant el pla Riberaygua, tots s'han posat d'acord.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT