CLARE ALLCARD Presidenta d'International Singers
CLARE ALLCARD«Sempre volem cantar millor»
Fundadora de la coral en 1989 i recolzada pel seu marit, des de 1992, Clare Allcard ha estat la principal organitzadora del cor. Donant la benvinguda als nous cantants i enllaçant el grup amb el director musical i altres corals.
–Com i per què va sorgir l’entitat Internacional Singers?
–En la dècada de 1980 l’església angloparlant, Saint George’s d’Andorra, tenia tres oficis religiosos a l’any i un grup de persones vam decidir formar un cor de l’església. El 1988 dos membres del cor, la Brenda Ross i la Jean Axten, van decidir que seria més divertit si ens reuníem cada setmana. Vam tenir la nostra primera reunió a la casa d’un membre del cor, el dia 16 de gener de 1989. Hi havia 12 de nosaltres: sis homes i sis dones. Tots érem britànics excepte el Hans Kiaer de Dinamarca.
Un mes més tard, René de Knight, pianista negre de jazz dels Delta Rhythm Boys es va convertir en el nostre primer director. Ell ens va nomenar ‘The International Singers’. A finals de març ja teníem 18 membres de sis nacionalitats. En aquella època, els estrangers havien de tenir permís per reunir-se en grups de més de 20 persones, motiu pel qual ens vam unir amb l’associació recent, anomenada ‘Club Internacional d’Andorra’.
–Quins objectius persegueixen?
–Treballar dur i amb rigor les diferents parts musicals. Cantar una àmplia gamma de música en diferents idiomes. Per ajudar amb això donem a cada cantant un CD amb la seva part i amb la lletra perquè puguin practicar a casa. I intentar difondre l’alegria del cant coral, a més de recaptar diners per obres benèfiques que hi ha al país.
–Quines activitats fan?
–Assagem tots els dijous al vespre de 21: 00 a 23: 00 després de Meritxell fins a la tercera setmana de desembre i després de Reis fins a la tercera setmana de juny. Els assajos són dirigits pel nostre excel·lent director, Toni Gibert. Tenim festes del cor i celebrem els aniversaris de tots. En els nostres concerts de Nadal recaptem diners per Infants del Món. I també cantem amb l’Orfeó per al dia Internacional de la Diversitat Cultural.
–Estan pensant en fer alguna nova activitat?
–Amb la nostra nova junta de vuit persones esperem organitzar més intercanvis dels cors més enllà de les fronteres i, probablement, arribaran a noves idees també.
–Quina actuació destacarien de les que han anat fent darrerament?
–A diferència dels altres cors d’Andorra no tenim diners per viatjar a l’estranger o, per exemple, per comprar nous uniformes. No obstant, l’any passat, la Gran Lògia Massònica d’Andorra ens va fer un generós donatiu en reconeixement del nostre treball a la comunitat. La major part d’aquests diners s’han guardat per pagar despeses, a més, vam utilitzar 300 euros per subvencionar una fantàstica excursió al port de Badalona. Allí vam donar un concert d’Havaneres i cançons de la mar, vam dinar junts i després vam sortir a navegar en un vaixell escola de vela tradicional.
–Han actuat fora d’Andorra?
–Molt poc. Ens vam divertir molt quan vam anar a Foix per cantar juntament amb la ‘Nuts Gospel Choir’. També hem cantat dues vegades al Monestir de Montserrat i dues vegades a la Catedral de la Seu.
–Qui pot formar part d’International Singers?
–Qualsevol persona que li agradi cantar, de qualsevol nacionalitat, parlant qualsevol idioma a qualsevol edat. La nostra subscripció és molt baixa i tothom pot unir-se a nosaltres, si ho desitja. Tothom qui vulgui formar-ne part, ens pot contactar a [email protected].
–Per què creuen que seria interessant formar part del seu grup?
–Perquè tenim un repertori molt variat i un director molt imaginatiu i innovador, Toni Gibert. Cantem Gospel i jazz, musicals, classics i folk i en molts idiomes. Busquem música que tant el públic com nosaltres mateixos gaudirem. Portem a terme els nostres assajos en català i en anglès pel que qualsevol que tracti d’aprendre els dos idiomes té una gran oportunitat per millorar. Som amables i atents i tractem que tothom se senti com a casa.
–Quin paper social té International Singers?
–A part dels diners que hem anat recaptant per associacions com Infants del Món, cantem per als funerals i casaments. Som un acollidor refugi per als estrangers acabats d’arribar aquí i som un exemple al mostrar-nos davant el públic cantant en evident harmonia i companyonia, sent diferents ètnies i cultures.
–Quina meta s’han imposat?
–Sempre, sempre volem cantar millor. De moment el nostre major desig seria que més homes s’interessessin per cantar amb nosaltres, a fi de poder arribar a ser una coral més equilibrada musicalment. Però tothom serà molt benvingut.
–Com veuen el futur d’International Singers?
–Estem plens d’entusiasme i esperança per al futur dels Singers. Tenim un director excepcional i el mes que ve, en lloc de tenir una jubilada, una mica cansada, com la nostra organitzadora, tindrem vuit persones, majoritàriament d’una generació –o fins i tot dos– més jove que jo, amb noves idees i nova energia i entusiasme.