PUBLICITAT

GERARD MARTÍNEZ

GERARD MARTÍNEZ: «El 100% dels vedells del país són carn de qualitat»

GERARD MARTÍNEZ
GERARD MARTÍNEZ
Gerard Martínez és gerent de Ramaders d’Andorra S.A. des de l’1 de gener, després de la jubilació de Valentí Casals, tot i que ja feia 17 anys que treballava al departament d’Agricultura. /Per Esther Jover Martín
 
–Què fa Ramaders d’Andorra S.A.?
–Comercialitza el bestiar criat i engreixat pels socis del país. Per una banda, controlem que tots els animals estiguin a l’engreix, tot el que mengen els ho subministrem nosaltres, un cop sacrificats a l’escorxador fem les vendes a la carnisseria, i tota la paperassa.
 
–I de qui és?
–El 50% és del Govern, i la resta és dels socis de la societat, que tenen tantes accions com caps de bestiar, concretament, per les mares que tenen: 10 vaques, 10 accions. En canvi, 10 ovelles, equivalen a una vaca, per tant, 10 ovelles, una acció. Les eugues, com les vaques, també valen una acció cadascuna.
 
–Quants socis hi ha?
–Uns 50, pràcticament totes les explotacions del país. les poques que no ho són venen els vedells a socis, per tant, el cent per cent dels vedells del país s’engreixen sota el segell de carn de qualitat.
 
–Què significa el segell de qualitat?
–És una marca que es va crear per poder donar garanties al consumidor sobre el producte, i és propi d’aquí, però l’any 2012 Europa ens va concedir una IGP (Indicació Geogràfica Protegida) per a la carn d’Andorra.
 
–És important una IGP?
–I tant, és un valor molt important perquè és un reconeixement europeu a la qualitat. Una IGP vol dir que un producte el fas exclusivament al territori. A més, ens certifiquen que tots els processos que diem que estem fent, es fan.
 
–Quins són els criteris?
–L’IGP ens diu que tots els vedells que s’engreixen han de ser de mares brunes d’Andorra inscrites al padral. Els vedells acompanyen a la seva mare a la muntanya durant quatre mesos, aprofitant les pastures d’alta muntanya, en un ambient molt saludable, i bevent la llet de la mare. Als quatre mesos de vida se’ls passa a l’engreix, amb un aliment concentrat, cent per cent d’origen vegetals, sense medicaments ni promotors del creixement. El pinso és una fórmula exclusiva per a Ramaders d’Andorra S.A. i el controlem nosaltres.  Els vedells s’engreixen entre el quatre i els 8-12 mesos amb el pinso i fenc abans de sacrificar-los. Durant la seva vida es vetlla perquè estigui en molt bones condicions, i s’acostumen a sacrificar entre els 10 i els 12 mesos. 
 
–Quants caps de bestiar hi ha actualment al padral?
–1.536 vaques, mares adultes; 644 equins; 3.015 ovins i 288 cabrum. Ramaders d’Andorra S.A. té quatre línies de carn de qualitat: vedella, equins, bous i corders i cabrits .
 
–Tota la carn del país és de qualitat!
–Sí, i tenim un altre avantatge: que els serveis veterinaris són oficials, del departament d’Agricultura. Cada animal, des que neix fins que va a l’escorxador està controlat al cent per cent. Ho sabem tot. A l’escorxador, els veterinaris miren si l’animal és apte per al consum, i nosaltres si té les característiques per tenir el segell de qualitat. La clientela final té totes les garanties. 
 
–I cada quant es renoven les mares?
–Cada any, de cada ramat es guarden un parell de vedelles per renovar les mares. 
 
–I de les mares què se’n fa?
–Carn per al consum. Són bous. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT