Xavi Tarroch Fisioterapeuta
«Tots hem de col·laborar per superar-ho»
És fisioterapeuta i propietari del Centre de fisioteràpia i rehabilitació Xavier Tarroch.
–On es va formar com a fisioterapeuta?
–Vaig estudiar a la Universitat Internacional de Catalunya, i em vaig especialitzar en teràpia miofascial i punció seca. Vaig obrir la consulta fa cinc anys i actualment, m’estic formant en osteopatia.
–A la seva consulta treballa tant amb particulars com esportistes professionals.
–Sí, treballo tant amb esportistes professionals com amateurs i pacients de traumatologia, neurologia, etc. Pel que fa als esportistes, tinc pacients d’esports com el surf de neu, ciclisme de carretera i muntanya, atletisme, cursa de muntanya, lluitadors de diferents disciplines i futbolistes, majoritàriament.
–Varia molt la rehabilitació que fas amb els esportistes en comparació amb els pacients «normals»?
–La rehabilitació en si mateixa és similar, el que sí que varia és el grau d’exigència i les ganes que té l’esportista de tornar a estar al seu nivell. Això provoca que en algunes ocasions l’esportista prefereixi la teràpia més efectiva encara que pugui ser més dolorosa o exigent, mentre que amb un pacient que no tingui una fita esportiva a curt termini i segons la seva tolerància al dolor, podem optar per un tractament més conservador que no l’afecti tant per continuar amb la seva vida quotidiana durant el procés de rehabilitació.
–Quina ha estat la lesió més estranya amb la qual s’ha trobat?
–Hi ha força lesions sorprenents, com una síndrome neurològica per la qual un pacient de la nit al dia va deixar de tenir sensibilitat i control motor de les dues extremitats superiors. Finalment es va recuperar plenament.
–Com el va afecta la pandèmia? Va haver de tancar la consulta?
–La vam tancar seguint les ordres del Govern, però després en un règim de guàrdia o permanència en el que només es podien fer casos urgents i no ajornables com poden ser intervencions quirúrgiques que impliqui un risc per la salut del pacient si no es realitza un tractament de fisioteràpia. La veritat és que a causa del confinament i a la reducció o aturament de la branca quirúrgica potser entraven dos o tres visites a la setmana que complissin els requisits marcats pel Govern.
–Quines mesures de seguretat heu hagut d’aplicar per evitar el contagi?
–Hem aplicat des de l’inici tot el que ens ha traslladat tant Govern com el Col·legi de Fisioterapeutes d’Andorra. Moltes ja es duien a terme però ara amb més èmfasi com són la neteja de mans amb gel hidroalcohòlic i amb aigua i sabó, l’ús de mascareta, guants, bata impermeable, pantalla protectora, etc. També la neteja del local i desinfecció, la reducció de l’aforament al 30%, etc. Tot això provoca certes incomoditats tant per a nosaltres com per al propi pacient però la veritat és que tots hem de col·laborar per superar-ho el més aviat possible.