PUBLICITAT

Andorra la Vella

El joves demanen control sobre la venda de begudes energètiques a menors

Estudiants d’escoles andorranes participen en la 22è Consell General de Joves

Per El Periòdic

Un instant de la sessió del Consell General dels Joves, avui.
Un instant de la sessió del Consell General dels Joves, avui. | El Periòdic/L.G.R.

Els joves del país han tornat a fer sentir la seva veu ahir dimecres durant la celebració del 22è Consell General de Joves, una sessió que ha servit per debatre sis proposicions de llei treballades prèviament en comissió. Un dels punts que ha generat més debat entre els assistents ha sigut la proposta de prohibició de vendre begudes energètiques als menors d’edat pels riscos que comporten per a la salut i l’abús que se’n fa per part d’alguns consumidors. També s'ha fet un clam per reduir les hores lectives a l’escola, permetent que els alumnes puguin compatibilitzar l’educació obligatòria amb la feina que han de fer fora de les aules i les activitats extraescolars. 

Sens dubte, la proposta de prohibir la venda de begudes energètiques als menors de 18 anys ha sigut el punt que ha centrat la primera part del debat. L’alumna de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, Astrid Rieger, ha posat en relleu que «el consum actual de begudes entre els menors d’edat suposa un greu problema per a la seva salut», ja que aquestes contenen components com la cafeïna o la taurina «que produeixen insomni i descontrol en el desenvolupament neuronal i físic dels consumidors més joves». Per aquest motiu, s'ha proposat regular la venda d’aquestes begudes, incorporant sancions de fins a 4.000 euros per als establiments que ho facin, i conscienciar als joves dels riscos que tenen mitjançant xerrades als centres educatius. 

La proposta ha comptat amb 12 vots a favor, 6 en contra i 10 abstencions. Els principals motius que han esgrimit els estudiants que no han estat a favor de la proposició de llei és que aquesta norma podria «augmentar la delinqüència entre els joves», ja que, d’una manera o una altra, aconseguirien comprar aquestes begudes en establiments del país o bé creuant la frontera i fent-ho a la Seu d’Urgell. És per això que alguns d’ells han apuntat que no és necessari establir una prohibició, tot i que sí que s'han mostrat a favor de dur a terme xerrades de sensibilització a les escoles. 

L’altre punt de debat de la primera part de la sessió ha girat al voltant de la reforma de la metodologia educativa, formativa i horària per tal de reduir la jornada escolar de set a sis hores diàries per permetre que els joves puguin millorar la productivitat, especialment durant les darreres hores del dia, i compatibilitzar les classes amb les activitats escolars i els deures, informa l'ANA.

D’altra part, els altres punts tractats a les votacions han sigut les proposicions de llei de mesures per facilitar la vida dels esportistes a les escoles; corresponsabilitat en l’àmbit familiar; ajudes a les famílies monoparentals, i la flexibilitat horària i ampliació del permís de paternitat al Principat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT