PUBLICITAT

El jaciment de la Margineda es podrà visitar, per fi, a la primavera

  • La museïtzació es concreta gràcies a l'acord entre el Govern, el Comú i Molines Patrimonis
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Arqueòlegs a les excavacions de la Margineda, aquest estiu. Foto: ÀLEX LARA

Sembla que aquesta vegada sí que serà la vençuda. La imminent signatura d'un acord entre el Comú d'Andorra la Vella, el Ministeri de Cultura i Molines Patrimonis permetrà obrir al públic el jaciment de la Roureda de la Margineda. La cònsol de la capital, Rosa Ferrer, va posar fins i tot data a l'obertura: aquesta primavera.

La cònsol va explicar que tenint en compte l'estat avançat de les excavacions, ja és hora de presentar-ho en societat. L'acord se signarà properament i serà el preludi d'un pla d'actuació que definirà com es produirà aquesta obertura i de quina manera quedarà establerta la museïtzació del jaciment. En tot aquest projecte hi ha, evidentment, la vessant històrica i de patrimoni que representa la Roureda, tenint en compte que explica els orígens d'Andorra, «del que som avui», va exposar la cònsol. Però també hi ha la vessant més turística, que planteja aquesta excavació com un «pol d'atracció» per a futurs visitants. És amb aquesta voluntat que a partir d'ara s'inclourà el jaciment a tot el material promocionable d'Andorra la Vella. «És una joia de la parròquia i cal posar-la en valor», va manifestar la cònsol.

Això sí, tenint en compte la manca de disponibilitat de recursos econòmics, el Comú entra en la col·laboració només oferint recursos tècnics i humans. Sigui amb treballadors del Comú, sigui oferint facilitats als arqueòlegs i ajudants universitaris que actualment hi treballen.

LA FORTALESA de somplosa / L'acord entre les tres parts implica també un projecte de conservació, restauració i millora del jaciment. La cònsol va explicar que els visitants podran apreciar les restes arqueològiques i la fortalesa de Somplosa, que data dels segles XII i XIII. La Roureda va ser considerada històricament un emplaçament ideal, per les matèries primeres que s'hi trobaven a l'abast i pel domini de la vall que conferia. I ja durant l'edat del Bronze, que és el període del que daten les peces més antigues trobades al jaciment. El procés de descoberta, però, encara no ha acabat. Falta documentar estadis intermitjos, tasca que serà paral·lela a l'obertura al públic de la Margineda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT