PUBLICITAT

Descobert l'emplaçament del castell de Sant Vicenç

  • L'historiador Albert Villaró afirma que les descobertes fetes en el jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda, cada vegada més ratifiquen que es tractaria de la fortificació enderrocada el 1288
  • Una comissió tècnica elaborarà el pla director per a la seva museïtzació 
12032012-molines
Roda de premsa sobre la signatura de l’acord entre el ministeri de Cultura, el comú d’Andorra la Vella i Casa Molines. Foto: ÀLEX LARA
En la roda de premsa sobre la signatura de l’acord entre el ministeri de Cultura, el comú d’Andorra la Vella i Casa Molines, l'historiador Albert Villaró ha afirmat que les descobertes fetes en el jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda, cada vegada més ratifiquen que es tractaria de la fortificació enderrocada el 1288. Villaró ha defensat l'excepcionalitat del jaciment per ser 'un conjunt únic' i ha avançat una de les hipòtesis sobre el seu passat amb què es treballa. Ha indicat que tot i que cal estudiar molts elements, una de les possibilitats és que es tracti del castell d'Enclar, conegut com el castell de Sant Vicenç, que el compte Ermengol VIII va cedir a Arnau de Castellbó. En el segon pareatge, al 1288, es va acordar la seva demolició perquè cap dels dos senyors podia construir una fortalesa. Per aquest motiu es creu que el Jaciment de la Margineda podria ser un 'símbol de la consenyoria d'Andorra' i del que representa el país, per ser 'el lloc on es va forjar el sistema'.

El Ministeri de Cultura, el Comú d'Andorra la Vella i Molines Patrimonis han signat, aquest dilluns a la tarda, el conveni per a la conservació i estudi del Jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda. A més de permetre l'obertura al públic per a grups reduïts a la primavera, amb aquest conveni s'estableix la creació d'una comissió que prepari el pla director per a la museïtzació de l'antic castell de Sonplosa. El text signat aquest dilluns permet la col·laboració dels tres organismes per a la conservació del jaciment, i preveu que el Comú i el Govern hi aportin tant recursos propis com tècnics però que el finançament es mantingui a càrrec de Molines Patrimonis.

Tal com ha indicat la consellera delegada de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús, 'sempre hem reclamat la col·laboració de les institucions públiques perquè el Jaciment de la Margineda és un projecte de país', i finalment, aquest dimarts s'ha signat aquesta col·laboració amb un conveni. El ministre de Cultura, Albert Esteve, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, han estat els representants del Govern i el Comú per posar per escrit que els tres organismes col·laboraran per a la conservació, estudi i gestió del jaciment arqueològic.

A la primavera ja es podrà visitar el jaciment en grups reduïts i amb guia. Les característiques de la zona no permeten una visita convencional, però durant els pròxims mesos es realitzaran actuacions per preparar un traçat de circulació per determinades zones que sí que reuneixen les condicions adequades per a les visites. S'han definit tres circuits que es podran fer per unes passarel·les per no afectar les restes arqueològiques i per poder contemplar tot el terreny.

Per ara ja hi ha escoles que s'han interessat en poder-hi fer visites, però també hi han contactat arqueòlegs i altres experts, així com ciutadans interessats. Per això es preveu que el tipus de públic sigui general.

La voluntat, però, és anar més enllà i aconseguir la museïtzació, i per a això es crearà una comissió que comptarà amb tècnics del Govern i del Comú que hi podran aportar els seus coneixements i assessorar a Molines Patrimonis. Encara no se sap el tipus de museu que serà però ja s'ha avançat que els fòssils i materials que han anat apareixent no es podran contemplar al jaciment ja que són propietat de Govern i estan a càrrec de Patrimoni Cultural. El ministre ha explicat que 's'han de conservar amb molta cura i no podem arriscar-nos a deixar-los a l'aire lliure'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT