PUBLICITAT

El Castell de Sant Vicenç apareix en el jaciment de la Margineda

  • El conveni signat per Molines Patrimonis, el Govern i el Comú de la capital permetrà obrir l'espai al públic
GLORIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La quarta campanya d'excavacions a la Roureda de la Margineda, a l'estiu de l'any passat. A la galeria, Rosa Ferrer, Albert Esteve i Montse Cardelús, ahir a Govern Foto: ÀLEX LARA

La hipòtesi que el jaciment de la Roureda de la Margineda són les restes del Castell de Sant Vicenç es confirma, segons les declaracions que va fer ahir l'arxiver i arqueòleg, Albert Villaró, en la roda de premsa que va convocar el Govern per explicar el conveni de conservació, protecció i museïtzació signat pel Ministeri de Cultura, el Comú d'Andorra la Vella i Molines Patrimonis. Villaró va dir que «la documentació i el registre fòssil que hem anat trobant fins ara, ens confirma cada vegada més, que es tracta del Castell de Sant Vicenç construït el 1190 per Arnau de Castellbò i enderrocat per Roger Bernat III de Foix el 1288».

Així, el jaciment serien les restes de la fortificació que les tropes del comte de Foix van haver d'abandonar segons l'acord del segon pariatge, signat pel Comte de Foix i el Bisbe d'Urgell, i que posava fi a un llarg parèntesi de litigis pels drets sobre la vall d'Andorra . Durant molt temps s'ha pensat que el Castell es trobava prop de la capella de Sant Vicenç que corona el roc d'Enclar i que domina la vall. Ara, tot indica «més per la documentació que hem estudiat, que pels objectes trobats, tot i que n'hi ha de significatius com ara una clau, que el jaciment són les restes del Castell de Sant Vicenç, és una hipòtesi que es consolida i que esperem demostrar ben aviat». A més a més, Villaró va afegir que la hipòtesi és compartida amb l'arqueòleg Xavier Llovera i l'historiadora, Susanna Vela amb la que prepara un article sobre el descobriment.

Una mica de llum / L'enderrocament del Castell de Sant Vicenç ha estat fins ara uns dels episodis més enigmàtics de la història d'Andorra, no tant per falta de documentació, és citat al segon pariatge, com perquè les recerques arqueològiques que s'havien fet no havien donat resultat. Avui, el jaciment de la Roureda de la Margineda contínua donant sorpreses; «és molt gran» va puntualitzar Villaró i sí «que canvia la idea que fins ara ens havíem fet del Castell». Ahir, les declaracions de Villaró també van ratificar la importància de la troballa anunciada minuts abans pel ministre de Cultura, Albert Esteve, que va dir que «es tracta d'un dels jaciments medievals més importants descoberts fins ara, no només a Andorra, sinó a tot el Pirineu», tot i destacant també el conveni signat que n'ha de permetre «la conservació i museïtzació, definint les actuacions que caldrà fer en el bé patrimonial obert als ciutadans».

Obert al públic a la primavera / La primera acció conjunta del Govern, el Comú de la capital i la propietat del jaciment, Molines Patrimonis, serà obrir el jaciment al públic, de manera parcial, a finals de la primavera. Per això, s'han dissenyat tres circuits, un que porta fins al cos central del conjunt i dos més de perifèrics, que es podran descobrir amb les explicacions d'un guia. Per a què els visitants puguin fer amb seguretat els itineraris el recinte s'ha equipat amb infraestructures reversibles que permeten passar d'un mur a un altre, però que més endavant, quan el conjunt vagi prenent tota la seva dimensió es podran substituir per altres equipaments. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT