PUBLICITAT

La 'bombonera' oferirà cartellera després de mesos d'incerteses

  • La consellera de Cultura del Comú de la capital afirma que se signarà un acord amb la propietat
El PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'entrada al Teatre Comunal dóna a l'antic carrer Major d'Andorra la Vella, prop de la cantonada del carrer de la Vall i de la plaça de la Constitució. Foto: TONY LARA

El Teatre Comunal d'Andorra la Vella podrà continuar oferint cartellera després de mesos d'incertesa i de que el Comú de la capital se'n plantegés el tancament per motius estrictament financers, segons informava l'ANA ahir. I és que satisfer les obres de remodelació que necessita l'equipament i alhora pagar el lloguer, era una despesa inviable per a les arques públiques de la corporació local. La consellera de Cultura i Participació Ciutadana, Meritxell Rabadà, va explicar que la propietat «ha accedit a condonar el lloguer durant els mesos que calgui perquè el Comú pugui fer-se càrrec de les obres necessàries de millora del local». Rabadà va celebrar que els propietaris del teatre «hi hagin posat de part seva i hagin permès mantenir aquest espai tan emblemàtic de la parròquia».

El mal estat de l'edifici del Teatre Comunal va fer posar en dubte la seva continuïtat, i després que el Comú es veiés forçat a demanar als propietaris una revisió del contracte, es va notificar la rescissió del contracte d'arrendament si no es rebaixava el lloguer. Això hagués obligat a tancar el Comunal i traslladar-ne la cartellera a l'auditori del Centre de Congressos, que amb les seves 900 localitats gairebé quadruplica les 250 de la ‘bombonera', tal com se'l va anomenar el 1994 quan va ser inaugurat. De fet, l'auditori del Centre de Congressos acostuma a acollir cada any alguna de les funcions de la Temporada de Teatre.

L'acord amb la propietat/ En l'última reunió mantinguda amb la propietat, aquesta va comunicar que veia bé l'opció de condonar el lloguer del local durant uns mesos perquè el Comú es pugui fer càrrec del cost de les obres de millora. Rabadà va afegir que «aquesta va ser la primera proposta que es va fer i agraïm moltíssim que la propietat hagi cedit, perquè sinó no podríem seguir endavant». A partir d'aquí el Comú posarà mans a l'obra i el primer que farà és pressupostar les obres de millora per, tot seguit, «establir el nombre de mesos que no haurà de pagar el lloguer». Rabadà també va voler matisar a favor de la propietat que és «com si fes una donació, ja que finalment deixarà d'ingressar els diners que de la remodelació».

Els primers càlculs que s'havien fet per cobrir la inversió apuntaven una forquilla d'entre 30.000 a 50.000 euros, però Rabadà va precisar que «cal concretar més aquesta quantitat un cop es facin els estudis pertinents. El lloguer que es descomptarà, cada mes, és de 3.500 euros, que és la quantitat que haurà de pagar el Comú un cop s'acabi d'amortitzar el cost de les obres». De moment, però, el Comú encara no ha signat el contracte amb la propietat i es desconeixen els detall sobre la durada de l'arrendament. Tot i així, la consellera assegura que després de fer aquesta inversió, «tant al Comú com a la propietat, els convé mantenir obert el teatre durant molt temps per amortitzar la nova inversió».

Seguretat i accés / El Teatre Comunal té alguna mancança històrica però també necessitats de manteniment que no es van satisfer amb el pas dels anys, perquè no hi havia pressupost. Les intervencions, com tots els habituals del Comunal saben, van des de la instal·lació de la climatització i els accessos per a discapacitats fins a la renovació de la taula de so, de la il·luminació, de l'escenari i dels sistemes de seguretat. El gener del 2010 la corporació ja va advertir que deixaria l'equipament si la propietat no en rebaixava el preu del lloguer. En aquell moment la propietat ja s'hi va avenir i la renda mensual va passar de 5.000 a 3. 000 euros

Rabadà està convençuda de que les obres començaran «tan aviat com puguem». I que una vegada fets els estudis previs, «si podem fer les obres en tres mesos no en trigarem cinc, i si podem començar a programar a l'octubre, no esperarem al desembre». La consellera es va mostrar agraïda amb la propietat que ha permès la continuïtat del Comunal, «tot i els temps difícils», i va assenyalar que malgrat l'espera, «la propietat ha estat molt favorable a mantenir aquest contracte amb el Comú». De fet, Rabadà va recordar que per a la corporació aquesta era l'única alternativa i que «gràcies a això en sortirem beneficiats tots els ciutadans de la parròquia».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT