PUBLICITAT

El suro dels taps del xampany més antic del món és andorrà

  • Uns submarinistes en van trobar trenta ampolles en un vaixell enfonsat al mar Bàltic
  • La inscripció amb el nom de "Juclar" fa referència als roures a l'entorn dels estanys
EL PERIÒDIC
HÈLSINKI

Periodic
Una ampolla del prestigiós xampany Veuve Clicquot. Foto: EL PERIÒDIC

El suro dels taps del xampany bebible més antic del món és andorrà. Com a mínim, aquestes són les primeres conclusions dels experts, després que un grup de submarinistes trobés, entre les restes d'un vaixell enfonsat al mar Bàltic, un total de 30 ampolles de xampany Veuve Clicquot. Segons els indicis, es podria tractar d'un enviament que el rei de França Lluís XVI va fer pels volts de 1780 a la cort imperial russa.

"Estem en contacte amb el fabricant Moët&Chandon i és segur en el 98% que es tracta d'un Veuve Clicquot", va declarar a l'Agència France Presse (AFP) Christian Ekström, cap de l'equip de submarinistes que van fer aquesta troballa. Les ampolles, en molt bon estat però sense etiqueta, van ser fabricades a mà i, a sobre del suro, hi ha dues marques: una àncora, emblema utilitzat per als Veuve Clicquot, i el nom "Juclar". És per aquest motiu que els especialistes han arribat a la conclusió que el suro del tap de les ampolles prové de roures de l'entorn dels estanys de Juclar, aquí a Andorra.

Per datar el xampany, l'artífex del descobriment ha hagut de recórrrer als arxius. "Les ampolles, segons els arxius, són dels anys 1780. Veuve Clicquot va començar la seva producció l'any 1772 i les primeres collites van ser fermentades durant deu anys, per la qual cosa el xampany no pot ser d'abans del 1782. Tampoc no pot ser posterior als anys 1788-1789, perquè la Revolució Francesa va paralitzar la producció", va explicar Ekström.

Si la data i l'origen es confirmen, es tractaria del xampany bebible més antic del món. De fet, les condicions de conservació eren òptimes: manca de llum i temperatures fredes constants. Segons l'enòloga que va tastar l'espumós, Ella Grüssner Cromwell-Morgan, "el vi és absolutament fabulós. Encara té bombolles fines i boniques". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT