PUBLICITAT

Els escolars, preparats per a auxilis i salvar vides

  • Uns 2.000 escolars han participat en la campanya de primers auxilis
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
I.Castelao i C. García fullejant el llibret sobre els primers auxilis, ahir Foto: TONY LARA

La Creu Roja amb el patrocini de la Fundació Privada d'Andorra porta a terme des de l'any 2009 la campanya PAPI, Primers auxilis per a infants, adreçada als alumnes de 10, 11 i 12 anys de tots els sistemes educatius del país. L'objectiu és la formació en primers auxilis oferint als nois i noies unes instruccions pràctiques, senzilles i entenedores per tal que sàpiguen que han de fer davant de diferents situacions d'emergència. Per a Isabel Castelao, de la Creu Roja andorrana el que es pretén és que «els alumnes tinguin el coneixement i les tècniques necessàries per salvar vides». Els joves reben 9 hores de formació a les aules en grups de 10 a 11 dins del calendari escolar a través de monitors especialitzats de la Creu Roja que fan les seves recomanacions i consells adaptant-se a l'edat dels nois i noies que participen en el curset. Fins al moment, la campanya ha comptat amb un participació de 1.973 nois i noies. Està previst que d'aquí a final de curs el nombre de participants augmenti fins a 2.525.

Participació / 2010 hi van participar 472 alumnes. El sistema religiós i el francès van ser els que hi van aportar més alumnes. Posteriorment, les escoles del sistema andorrà es van incorporar massivament a la campanya i ara són els que aporten més escolars. En el curs 2010-2011 van participar en el programa 767 alumnes i el curs 2011-2012, 492. En el curs 2012-2013 ja hi ha participat 242 alumnes i està previst que a finals del curs el nombre augmenti als 794. El projecte «combina solidaritat social, formació i col·laboració amb entitats andorranes com és el cas de la Creu Roja», assenyala Carme García de la Fundació Privada BPA.

CONTINGUTS / Els continguts del curs es centren en explicar qui són els col·lectius més vulnerables de la societat, els primers auxilis, la protecció, l'examen, l'alerta, la víctima s'ofega per un cos estrany, la víctima sagna de forma abundant, pèrdua de coneixement, aturada cardíaca, malestar i ferides, cremades i traumatismes.

Valoracions / La valoració dels cursos entre el professorat és molt positiva ja que consideren que la informació que s'ofereix als infants s'adapta perfectament a la franja d'edat i també destaquen la facilitat d'integrar les classes a l'horari escolar i l'equilibri entre sessions teòriques i pràctiques. Els alumnes, per la seva part, consideren que les classes són divertides i que se'ls fa curt.

 

CREU ROJA I BPA / La relació entre la Fundació Privada BPA i la Creu Roja andorrana data de l'any 2000 quan la Creu Roja va guanyar el tercer premi Solidaritat per un projecte de teleatenció domiciliària a Andorra que va ser el pioner en l'aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit social. Actualment dóna servei a 500 persones. Nou anys després les dos entitats van tornar a col·laborar en un projecte també innovador, «Cuidem els que cuiden» adreçat als cuidadors no professionals que tenen al seu càrrec persones amb dependència, dotan-los d'eines per millorar la seva tasca a l'àmbit domèstic i oferint -los l'oportunitat de compartir les seves experiències.

Posteriorment a l'any 2009 varen firmar un acord a cinc anys, fins al 2014, per desenvolupar un Manual de Primers Auxilis per a Infants que ha estat la base del PAPI. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT