PUBLICITAT

Josepmaria: santa ucronia

  • Un miler de persones assistiran al 75è aniversari del Pas dels Pirineus pel fundador de l'Opus Dei
A. L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Retrat en bronze de sant Josepmaria, obra de Rebeca Muñoz, a la capella de la parroquial de Sant Julià. Fa 1,62 metres d'alçada i 500 quilos de pes Foto: TONY LARA

Miri amb atenció el lector la silueta d'aquí al costat: correspon al retrat en bronze de sant Josepmaria que des de dimarts està instal·lat a la capella de la parroquial de Sant Julià de Lòria i que aquest migdia beneirà el prelat de l'Opus Dei, monsenyor Javier Echevarría, en l'acte central de la commemoració del 75è aniversari del Pas dels Pirineus pel fundador de la prelatura. Tenint en compte que el 2 desembre del 1937, quan va arribar a Sant Julià de Lòria fugint de l'Espanya republicana, sant Josepmaria era encara Josepmaria Escrivá de Balaguer, un jove sacerdot de 35 anys, el rostre del bronze lauredià, obra de l'escultora barcelonina Rebeca Muñoz, resulta un pelet madur. Fins i tot després d'un mes i mig d'escapada i tenint en compte la duresa de les últimes jornades abans d'arribar a Andorra –recollides per Aldred Llahí i Jordi Piferrer a Terra d'acollida– sembla el rostre d'un home prematurament envellit.

I és així... a mitges: el cert és que l'escultora catalana es va basar en fotografies de l'edat madura del sant per modelar la peça –que fa, per cert, 1,62 metres d'alçada i 500 quilos de pes. Una llicència poètica que es van prendre els comitents de l'escultura –l'associació Amics dels Camí de Pallerols de Rialb, que organitza cada any la jornada Camins de Llibertat en què s'emmarca l'efemèride d'avui– per retratar-hi el sant entre els 60 i els 70 anys, en lloc dels 35 que li tocaven quan va entrar a Andorra pel Mas d'Alins, aquell 2 de desembre del 1937. La idea inicial, diu Muñoz, era cisellar no només un sant Josepmaria jove, sinó vestit tal com cal suposar que va arribar a Sant Julià. És a dir, amb pantalons de pana, jersei de llana i botes de muntanya. Però al final es va imposar la iconografia canònica –i mai millor dit– el nostre sant Josepmaria, a més d'arrugues, lluirà sotana i clergyman.

Un detall sense importància que segur que no traurà la son a miler i mig de simpatitzants de l'Opus Dei que l'organització espera que avui assisteixin als dos actes del dia: la benedicció de l'escultura, aquest migdia a Sant Julià, i la jornada pròpiament acadèmica, a partir de les 16.30 hores al Centre de Congressos de la capital, amb la projecció d'un video amb testimonis orals sobre sant Josepmaria i el Pas dels Pirineus –atenció a la intervenció de mossèn Lluís Pujol, arxiprest de les Valls el 1937, i de Juan Jiménez Vargas, un dels expedicionaris que acomapnyaven sant Josepmaria. En tots dos casos s'instal·laran panatlles gegants perquè els que no hi càpiguen puguin seguir els actes: al matí, a l'auditori Claror lauredià; a la tarda, en una de les sales adjacents del Centre de Congressos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT