PUBLICITAT

La Policia confirma una trama per evadir capitals

  • Els encausats són un empresari i un industrial valencians
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent i un gos en un control policial a la duana de la Farga de Moles Foto: TONY LARA

La trama Emarsa ha arribat ja fins a Xina. Segons conclou la Policia d'Andorra, l'empresari escapolit pel saqueig de la depuradora de Pinedo, Jorge Ignacio Roca Samper, i l'industrial jubilat d'Aldaia Vicente Gil Usedo haurien realitzat compres fictícies a empreses del gegant asiàtic vinculades a propi Roca. El Grup de Delinqüència i Blanqueig afirma que tots dos van col·laborar en «operacions triangulars» per evadir capitals.

Així ho expliquen en un informe de més de 40 pàgines els agents de l'àrea de Policia Criminal del Principat, que també revela actuacions dels propietaris de l'empresa de tractament de llots implicada en la trama Notec i de l'expresident d' Emarsa i exalcalde de Manises, Enrique Crespo. L'informe relata com aquestes persones van utilitzar comptes a Andorra per ocultar la procedència dels diners, és a dir, per presumptament evadir capitals, segons el diari Levante.

La policia andorrana explica que «els dos comptes de Gil Usedo tindran durant la seva activitat una metodologia única, la d'ingressos en efectiu, que es destinen a pagar fàbriques o distribuïdors de mercaderies d'empreses establertes a Xina». «Aquest empresari va justificar les transaccions com vinculades al pagament de factures no declarades», afegeix.

Samper / Els agents de la brigada de blanqueig revelen que, «de forma general, la base de les operacions detectades en els comptes de Gil Usedo serien eminentment comercials, si bé en els anys 2009 i 2010 rebia diners de Roca Samper per valor de 690.108,50 euros, capital que també es destina a proveïdors xinesos». Així, segons aquestes dades, la Policia d'Andorra conclou que «aquestes operacions poden estar vinculades a transaccions per compensació, també denominades operacions triangulars, on probablement Gil Usedo hagi realitzat ingressos per contrapartida a comptes o dipòsits de tercers controlats o a la disposició de Roca Samper». Gil Usedo i Roca, a més, comparteixen una empresa a Panamà.

La Policia andorrana ha detectat a Vicente Gil ingressos en comptes del Principat per valor de 2.266.460 euros, 690.108,50 dels quals han estat ingressats per l'empresari en crida i recerca. Aquest empresari d'Aldaia jubilat, que comparteix comptes amb els seus fills, hauria manegat més diners que el propi Roca, que va arribar a passar al país fins a 2.159.575 euros.

CONCLUSIONS / L'informe conclou que tenen «elements o indicis per creure que a través dels comptes bancaris oberts al Principat d'Andorra s'ha mogut diners que perfectament poden venir de la desviació il·lícita detectada sobre fons públics».

Els agents policials són de l'opinió que Jorge Ignacio Roca Samper «ha diluït part d'aquest capital il·lícitament obtingut a través del seu entramat d'empreses establertes a l'estranger com demostren les transferències, que procederien de Malta».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT