PUBLICITAT

Un centenar de persones segueix la formació d'Ocupació i Ski Andorra

  • L'associació informa que el 40% ja té signat el contracte i la resta, fins al 90%, ho farà properament
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns treballadors d'explotació de pistes desmunten les senyalitzacions d'una pista a GrandValira, sector Soldeu-El Tarter, la temporada passada. Foto: ÀLEX LARA

Un centenar de persones es va acollir aquest any als cursos d'explotació de pistes que organitza Ski Andorra amb el suport del Servei d'Ocupació. A diferència de la primera edició, ara fa un parell de temporades, el perfil dels alumnes va ser molt més definit va explicar ahir Marta Rotés, directora d'Ski Andorra i va afegir que «gràcies a això el 90% dels alumnes va seguir el curs i el va acabar». A més a més, també va precisar que «el 40% ja té contracte i la resta està pendent d'oficialitzar-lo els propers dies perquè les estacions no tanquen les contractacions fins el 10 de desembre». No obstant l'esforç de la patronal de la neu i del Servei d'Ocupació, Rotés va matisar que «cal tenir en compte que altres persones no passen ni per Ocupació ni per Ski Andorra, ni fan el curs, sinó que van a demanar feina directament a les estacions o als comuns com és el cas a la Massana o a Ordino». Rotés també va calcular que «entre totes les dues valls el 55% dels assalariats és gent del país», i va insistir en que «fins i tot, en alguna el 60% dels assalariats és gent que viu a Andorra». Com els responsables de les estacions ja van explicar fa uns dies a EL PERIÒDIC, Rotés reitera que «si abans la relació entre treballadors de fora i nacionals era de 70% i 30%, respectivament, avui s'ha invertit».

Prova pilot / El curs de formació per a personal d'explotació de pistes es va posar en marxa per primera vegada fa dues temporades, però va ser un fracàs. Rotés va recordar que «vam intentar fer el mateix però no es va fer amb la planificació d'aquest any i la gent va deixar el curs a mig fer». En aquesta segona edició, el curs es va organitzar d'una altra manera. «De primer, Ocupació el va enfocar per a un perfil concret» va explicar Rotés tot afegint que «potser per això també la gent estava més motivada aquesta vegada». I és que si Ocupació va seleccionar un perfil més concret entre els aturats apuntats al servei, la patronal de la neu també els va donar més informació sobre els llocs de treball que podrien cobrir i sobre els termes del contracte. Així, un cop feta la preselecció entre les persones interessades, la majoria va acabar la formació i molts ja tenen feina. Rotés va reconèixer però, que part de l'èxit també es deu al fet que «la situació econòmica del país no és la mateixa; a la temporada 2009-2010 hi havia 400 parats mentre que ara n'hi ha 1.200».

Feina d'hivern, feina d'estiu / Si la convocatòria d'aquest any és un èxit, tant la patronal com alguns futurs temporers reclamen més implicació dels sectors públic i privat perquè els treballadors de la neu puguin tenir feina tot l'any. «Caldria fer un esforç per donar feina a l'estiu, a la gent que treballa a pistes» van reivindicar fonts properes a la patronal i van afegir que «per exemple un monitor que treballa cinc mesos a l'hivern hauria de poder treballar en una altra empresa pública o privada la resta de l'any, perquè el sou no li durarà tot l'any sobretot si té obligacions». En opinió d'alguns, tant els comuns com el Govern haurien de fer un esforç per oferir-los treball a l'estiu o si més no prioritzar aquestes persones en les seves llistes de temporers, tot i que van reconèixer que hi ha comuns que fan un esforç per mantenir el personal d'hivern, «perquè ara hi ha més alarma social». Des de la patronal es va insistir en que «les estacions estan agafant personal local, ja sigui a través del Servei d'Ocupació, ja sigui a través dels propis departaments de Recursos Humans però com que la gent del país està repetint, hi ha una reforma a engegar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT