PUBLICITAT

L'ocupació per a la setmana de Reis és d'entre el 80% i el 85%

  • La mitjana de llits venuts als establiments del país per a tot el període vacacional és del 83%
G. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge presa en un dels establiments hotelers del Principat. Foto: TONY LARA

el director de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA), Òscar Julián va explicar ahir que «les previsions de Reis no s'estan complint i s'arribarà a la ocupació d'entre el 80% i el 85%». En canvi, es va mostrar molt satisfet de l'ocupació per al segon tram de vacances de Sant Esteve a Cap d'Any que «va oscil·lar entre el 83% a les parròquies baixes i el 90% a les parròquies altes».

Tot i que menys optimista de cara a l'últim tram de vacances de Cap d'Any a Reis, Julián es va felicitar de l'arribada de turisme de provinença més llunyana com ara anglesos, russos, ucraïnesos i polonesos que «aquests dies es fan notar tant a les parròquies centrals com a peu de pistes». El director de la patronal hotelera també va recordar que «el passat 31 de desembre va ser un dia de canvi, mentre uns marxaven, altres arribaven», i va afegir que «la mitjana d'estada és d'entre 3 i 4 dies per als turistes que vénen d'Espanya o França, o sigui els que ens són més propers».

La mitjana d'estada difereix molt de la que fan els turistes de l'Est. Julián va explicar que «els russos solen fer estades llargues de 14 dies i estem satisfets perquè la previsió que s'havia fet sobre l'arribada de turistes de provinença més llunyana s'està complint». Els restauradors de les parròquies centrals també afirmen que estan treballant molt aquests dies amb aquest tipus de clientela.

La UHA esperava una ocupació dividida en tres tandes: el cap de setmana anterior al Nadal, de Sant Esteve a Cap d'any i de Cap d'Any a Reis. La primera tanda va ser fluixeta tal com s'esperava i va rondar la previsió inicial del 60%. Ara bé, com que «la setmana de Sant Esteve a Cap d'Any ha estat més bona aquest any, esperem que la mitjana global des del primer cap de setmana fins a Reis se situarà entre el 82% i el 83%». De fet, les reserves confirmades per al període intermedi se situaven al voltant del 85,25% mentre que per al període que va de Cap d'Any a Reis, baixaven una mica i se situaven en el 72%. No obstant això, Julián havia defensat que «les ocupacions d'aquest darrer període es poden incrementar notablement per les reserves d'última hora fins arribar a una ocupació del 90%». Cosa que no es complirà aquest any a diferència d'anys anteriors. «De sempre el període de Reis és el millor però aquest any la tendència s'ha invertit i l'ocupació ha estat més alta de Sant Esteve a Cap d'Any».

Cap d'Any desigual / Quant a la restauració per Cap d'Any, Julián va comentar que la percepció dels restauradors és molt desigual: «s'ha venut menys menús, fins i tot molts restaurants no en van proposar, alguns estant satisfets mentre que altres han punxat». La sensació però és que els restaurants van treballar més per Nadal. Julián va recordar que aquest Nadal «els restaurants van vendre més menús a les empreses que l'any anterior, tot i que a preus més ajustats, entre el 10% i el 20% més barats». I va afegir que «la percepció dels restauradors va ser bona tot i que es fa difícil apreciar en quina mesura es van repartir els àpats en els diferents establiments del país».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT