PUBLICITAT

Massa prepara un nou treball sobre l'obra de Fiter i Rossell

GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

L’any 1976 va participar en la seva adaptació. L’ex-secretari de la Mitra vol elucidar el misteri que envolta la vida de l’autor per descodificar-ne el llibre

L’ex-secretari general de la Mitra, Joan Massa, té la intenció de fer un treball sobre el Manual Digest d’Antoni Fiter i Rossell.  «Voldria dedicar-me a investigar-lo» va explicar ahir. I va argumentar que «ara es pot fer perquè ja es pot consultar el patrimoni de Casa Rossell però, també voldria confirmar la teoria de que va estudiar al Col·legi dels Jesuïtes, a la Seu». També va recordar que quan va arribar a Andorra per treballar a l’Assessoria Pedagògica del Consell General a l’estiu del 1976, Lídia Armengol el va integrar en un equip per adaptar el Manual Digest. «Hi havia consellers que volien imprimir-lo però era bastant indigest» va afegir amb ironia. «La feina consistia en llegir-lo i traduir-lo al català contemporani». El llibre el va impactar i Massa recorda que «algunes màximes em recordaven coses del barroc, datades entre els segles XVI I XVII». El filòsof vol seguir aquesta intuïció i va argumentar que «aquí va començar una discussió amb en Toni Morell, perquè el Manual Digest és del segle XVIII; mentre ell defensava que era un llibre de la il·lustració, jo deia que el pensament que recollia era més antic i fins i tot, Jesuïta». I té elements que el poden ajudar a confirmar la hipòtesi. «Fa poc vaig saber que la biblioteca dels Jesuïtes de la Seu es va traslladar al Seminari i vaig entendre perquè en un edifici aixecat al segle XIX, hi havia llibres dels segles XV i XVI».
Però, l’estil de les màximes no és l’única cosa que l’intriga: «En alguns capítols hi ha anotacions mentre que en d’altres no, com si l’autor no hagués pogut acabar». Fiter i Rossell va morir l’any 1848, quan es publica el manuscrit, «a més de verificar si les cites són de llibres que tenia a casa, també m’agradaria descobrir la vida de l’autor que va estudiar Dret i va viure també a Barcelona, on està enterrat». I va explicar  que «el seu germà Pere va estudiar Teologia, però com que era l’hereu es va casar. En canvi, ell era solter i molts es pensaven que era clergue». Afegint que tots dos germans van ser Veguers del Copríncep Episcopal, Massa va concloure que «vaig començar treballant a Andorra amb el Manual Digest i ara que em jubilo, aquest treball m’ajudarà a tancar el cercle».


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT