PUBLICITAT

Cinca afirma que s'han posat «fonaments sòlids» per a l'obertura

  • El portaveu del Govern fa balanç del pas de l'equador de la legislatura mostrant satisfacció per la feina feta
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca repassa els apunts del Consell de Ministres, ahir a la sala de premsa de l'Edific Administratiu Foto: SFG

Aprofitant la pregunta d'un periodista, i coincidint que ahir feia dos anys de les eleccions generals en què Demòcrates per Andorra van guanyar abastament, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va fer balanç de la primera meitat de la legislatura. El balanç és positiu perquè «han quedat fixats els objectius i els fonaments perquè siguin realitat». A més, també s'han posat damunt la taula «grans reformes» i «temes tabú», com són les del sistema sanitari i la CASS, així com els canvis dels complements de jubilació dels funcionaris. Malgrat la «satisfacció» per la feina feta, no vol dir que s'hagi acabat «ni de bon tros, ni que ens haguem de relaxar fins a finals de la legislatura». En aquest sentit, va augurar una legislatura «atípica», en la què els darrers dos anys també tindran «molta intensitat».

Cinca va repassar les tres grans àrees de treball del Govern d'aquests primers dos anys de legislatura. La primera no podia ser altra que la de l'obertura econòmica, que és l'eix «vertebrador». En aquest punt, el portaveu va assegurar que s'han posat «fonaments sòlids» per assolir aquest objectiu, i que després de «posar en pràctica les lleis fiscals», completar el marc impositiu i aprovar la llei d'obertura econòmica es va començar «la tercera pota» de l'objectiu, que és la signatura de convenis per evitar la doble imposició. I el primer ja es va signar dimarts.

El segon gran objectiu és la reforma del sistema sanitari i de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), per «mantenir el servei i la qualitat i fer-lo sostenible». I aquest està «molt encarat», doncs ja es té «definit el nou model sanitari, el MAAS, i s'han començat a fer passos per implantar-lo», i la «gran reforma» de la CASS es presentarà al Consell Genera abans que s'acabi el període de sessions actual, és a dir, abans del proper 30 de juny.

Una tercera qüestió assenyalada per Cinca en el seu balanç va ser la reforma de la Funció Pública, que va considerar que fins ara havia estat un «tema tabú», i atacant-ne «el moll de l'os», que és el complement de jubilació dels funcionaris. D'aquesta, el ministre portaveu va assegurar que tindrà «un gran impacte econòmic».

MÉS MOTIUS DE SATISFACCIÓ / «Només per aquestes tres qüestions [l'obertura econòmica, la reforma sanitària i la de la funció pública], el Govern hauria d'estar satisfet», va manifestar Cinca. «Però a més», a causa de l'entorn econòmic en clara davallada, s'han hagut d'implementar polítiques socials i d'ocupació, «també molt significatives».

Així mateix, els avenços fets en relació a l'apropament a la Unió Europea han estat «per sobre del previst», i en la qüestió de l'encaix dels microestats, Andorra «ha passat de ser reactiva a ser proactiva i a liderar-ho», va opinar el ministre portaveu.

LEGISLATURA «ATÍPICA» / Malgrat la satisfacció, això «no vol dir que la feina estigui feta ni de bon tros, ni que ens haguem de relaxar fins a finals de la legislatura», va manifestar Cinca, que opina que el que queda de legislatura «voldrà molta intensitat». Així, va considerar que aquesta serà una legislatura «atípica», doncs la teoria diu que el primer any serveix per adaptar-se al nou lloc, el segon per fer les reformes i els dos darrers per pacificar i recuperar i atreure vots. Així Cinca va assegurar que el Govern continuarà la feina, sense pensar en les urnes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT