PUBLICITAT

El SAAS aposta per homogeneïtzar els serveis de Salut Mental

  • L'actual direcció hospitalària es planteja que els pacients d'Addicions tornin a dependre d'aquesta àrea
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cartell informatiu que indica l'accés a les instal·lacions del Centre de Salut Mental ubicat a l'Hospital Foto: TONY LARA

Els serveis de Salut Mental tindran que s'especialitzar-se en funció de les diferents patologies que presentin els malalts. Així ho ha anunciat el nou director del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, Lluís Burgués, el qual s'ha manifestat partidari que l'assistència que rebi el pacient tingui en compte clarament el tipus de trastorn mental i la seva edat. Burgués creu que en l'actualitat, per les peculiaritats del país, no es pot donar una atenció adequada a la casuística requerida per a «tractaments molt especialitzats». La complexitat que es presenta va des de les malalties mentals i psicosocials generals a les diferents tipologies de patologies en particular com ara si es tracta d'una persona adolescent, infant, jove, gran o malalt crònic. En aquest context, Burgués considera que els usuaris no es poden barrejar.

Ara per ara els Serveis de Salut Mental ofereixen una consulta externa, una unitat d'hospitalització, un centre de dia, un hospital de dia d'adults, un hospital de dia infanto-juvenil, una interconsulta de psiquiatria, urgència psiquiàtrica i pisos amb suport.

Els familiars de malalts mentals demanen des de fa molt de temps poder comptar amb un espai propi. Des del ministeri es plantegen que la infraestructura que deixi el centre sociosanitari del Solà d'Enclar pugui tenir una utilitat bàsicament centrada en el tema sociosanitari o de patologia psicosocial. El director del SAAS assegura que el pacient psíquic que, en l'actualitat s'està derivant a l'exterior, podria ser el tipus de resident adient per aquesta infraestructura. Una trentena de pacients es troben ara en aquesta situació. Sigui com sigui Burgués creu que, a banda de tenir un recurs com aquest, si es vol donar una mínima qualitat sempre s'haurà de recórrer als centres de fora del país perquè «som una població molt petita». El Solà d'Enclar té «molts pretendents» i és una de les alternatives amb més punts per acollir el centre de pacients psíquics tot i que la decisió final «encara no està pressa», afegeix Burgués. A banda del centre de malalts crònics està en fase d'estudi, entre d'altres, desenvolupar especificitats com ara l'atenció als trastorns d'adolescents o l'ampliació dels pisos tutelats.

L'actual direcció del SAAS també es planteja retornar la Unitat de Conductes Additives a l'àmbit dels serveis de Salut Mental, per tal «d'homogeneïtzar al màxim els serveis».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT