PUBLICITAT

Les farmàcies no volen assumir el cost del reciclatge de medicaments

  • El conflicte s'allarga ja des de fa mig any i pot acabar generant un greu problema per al nostre entorn
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La majoria de les farmàcies del país no fan actualment recollida selectiva de medicaments caducats. Foto: ÀLEX LARA

La manca d'un patrocinador que vulgui assumir una part dels costos de la recollida selectiva de medicaments caducats o en mal estat s'està perllongant des de fa ja més de sis mesos. El setembre del 2012 va expirar el conveni de quatre anys que l'empresa Ecotècnic, l'escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i una entitat bancària del país van signar amb el Col·legi de Farmacèutics. A partir d'aquell moment, Ecotècnic va manifestar la seva voluntat d'oferir el servei, assumint un 40% del finançament, mentre es buscaven altres patrocinadors per tal d'arribar al 100%. La recerca ha resultat fins a data d'avui infructuosa i la situació es va agreujant donat que el risc de trobar fàrmacs a les escombraries és molt alt.

NO DE LES FARMÀCIES / La major part de la cinquantena de farmàcies del Principat no estan disposades a assumir una part dels costos de la recollida selectiva dels residus farmacèutics. Actualment, la mitjana de recollida és de tres o de quatre cops a l'any. El cost econòmic per a cadascuna d'elles és d'uns 75 euros, ( uns 45 euros si és té en compte la reducció del 40% que sufraga Ecotècnic). Tot i que les xifres no són elevades, el col·lectiu d'establiments no estan disposats a fer-se càrrec de les despeses corresponents.

Mentrestant, el Col·legi de farmacèutics i l'empresa Ecotècnic han mantingut diferents reunions per intentar buscar una sortida al conflicte que eviti malmetre i contaminar el medi ambient. A tot plegat, cal afegir la manca d'informació que tenen els usuaris sobre què s'ha de fer davant un medicament que ja no serveix. Tampoc hi ha cap tipus de campanya de conscienciació ciutadana per part de les administracions.

El desconeixement comporta un perill real que molts d'aquests productes acabin en les escombraries i no en els llocs adequats.

ECOLOGISTES / El col·lectiu ecologista ADN considera que s'ha frenat bruscament tot l'esforç que s'estava fent a l'hora de conscienciar a la població de la necessitat de reciclar. «Un pas enrere» que pot provocar que moltes persones acabin fugin d'aquesta pràctica al considerar que «no val la pena fer aquest esforç».

ADA s'ha manifestat partidària que si no s'arriba a cap acord sigui el Govern el que prengui la iniciativa i posi « fil a l'agulla» per aconseguir trobar una solució que respongui a la necessitat de practicar el reciclatge.

Una aportació de l'executiu que, ara per ara, sembla difícil tenint en compte que es podrien establir diferències amb d'altres tipus de negoci que també practiquen el reciclatge.

Andorra genera entre 800 i 1.200 quilos de fàrmacs caducats cada tres mesos, segons va explicar el cap de departament d'Ecotècnic, Àlex Mitjana.

GESTIÓ RESIDUS / Fins a la data que va expirar el conveni, el procediment que es seguia era el següent: les farmàcies disposaven d'uns contenidors on els usuaris llançaven els productes. L'empresa encarregada recollia tres o quatre cops a l'any els residus mèdics i els traslladava al seu magatzem. Un cop en aquestes instal·lacions es classificaven segons el material de l'envàs, per després reciclar-lo. Pel que fa al contingut o restes de medicament, es tractaven adequadament per a la seva eliminació sense contaminar, enviant-se al Centre de tractament de residus per a la seva posterior exportació.

ECOTÈCNIC / En les darreres setmanes, Ecotècnic està fent una tasca «farmàcia a farmàcia» del país per oferir els seus serveis, tot i que el percentatge de resposta és «molt baix», segons Mitjana. Aquesta empresa mediambiental i agroalimentària independent va ser fundada l'any 1990, i va néixer com a resposta a la creixent necessitat de la preservació i la protecció de la salut pública i del medi ambient. El seu objectiu és la prestació de serveis integrals en l'àmbit del medi ambient i la salut ambiental utilitzant les millors tècniques disponibles i viables. La seva experiència i estructura ofereixen una elevada qualificació tècnica, utilitzant modernes tecnologies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT