PUBLICITAT

Nena Daconte, reina de l'estiu

  • La madrilenya protagonitzarà el 19 de juny al Prat del Roure el concert inaugural de Colors de Música
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Mai Meneses és Nena Daconte. Foto: EL PERIÒDIC

Ja tenim aquí la primera patum de l'estiu... amb el permís dels Catarres, és clar: Nena Daconte, que protagonitzarà el 19 de juny al Prat del Roure escaldenc el concert inaugural del cicle Colors de Música, aquest curs –crisi obliga– més auster que mai. Val a dir que la madrilenya torna en aquest racó de món –hi va debutar el 2006, a la festa major laurediana i tot just donar la campanada amb el primer disc, He perdido los zapatos– com a cap de cartell de La nit de 40 Principals Andorra, amb els canaris Efecto Pasillo com a teloners –si és que encara se'n pot dir així sens que ningú no s'ofengiu– i per cortesia de Morabanc, que patrocina la vetllada. L'entrada serà gratuïta, com és habitual en els saraus que organitza la cadena SER, així que ja poden començar les corredisses.

Tot això no té, és clar, res a veure amb Nena Daconte, que comparexierà a Escaldes amb el quart disc acabat de sortir del forn: es titula Solo muerdo por ti, es va posar a la venda tot just el 30 d'abril –en trobaran totes les cançons, o quasi, al Youtube– i és el segon que publica després de la marxa de Kim Fanlo, l'altra meitat de Nena Daconte. Això va ser al 2010, i després d'una meteòrica carrera en què es van enfilar en dues ocasions fins a dalt de tot dels 40 Principals: amb En qué estrella estarà i Tenía tanto que darte. A Solo muerdo por ti, tretze temes escrits per ella mateixa, Mai Meneses insisteix en la fórmula amb què s'ha fet un lloc de privilegi al pop espanyol: lletres intimistes, tocades d'un cert desencant; melodies enganxoses i en ocasions enèrgiques, incursions electròniques i un difícil equilibri entre la legítima aspiració d'arribar aun públic massiu sense perdre l'aire indie marca de la casa que ha acompanyat la cantant des dels inicis –a la segona edició d'Operación Triunfo, ¿recorden?

La gira de Solo muerdo por ti arrenca el 17 de maig al Primavera Pop de Barcelona. Entre les moltes peculiaritats del disc, no és la menor que Mai Meneses s'asseurà al piano per acompanyar els directes. També té el seu punt l'origen familiar del disc: la cantant es va casar el 2011 i l'any següent va tenir el primer fill, un nen a qui està dedicada la cançó (de bressol) que li dóna títol al disc, i que constitueix musicalment una autèntica raresa: s'hi fa acompanyar per les arpes del quartet gallec Lulavai. No és l'única excentricitat que es permet Nena Daconte: a Causas perdidas, un dels hits del disc, és un grup de mariachis que va pescar –si ens hem de refiar de les notes promcionals– a la madrilenya Puerta del Sol, els que hi posen la nota exòtica; i a La vida es así, un tal Konstantin Beloglasov, músic rus que toca... l'harmònica de vidre, que més que un instrument sembla un invent del professor Franz D. Copenhague. En aquest el va anar a pescar al Rastro: es veu que Mai Meneses té últimament una rara dèria pels músics de carrer.

Però el tema de Solo muerdo por ti –¿no els recorda ni que sigui conceptualment al «yo, por mi hija, mato» de la reina del poble?– que arrasa de veritat és Disparé: hi trobaran aquesta bareja d'innocència, santa indignació, decepció i nihilisme domesticat de –posem per cas– Mentiras i El Aleph. Atenció a la lletra: «Saqué una pistola y disparé contra todos lo shombres buenos (...) contra todos los enamorados» ¿Ho subscriuen? A la gira és molt possible –ha declarat la cantant– que recuperi alguns d'aquests vells èxits i els passi pel sedàs electrònic que li posen en aquesta nova etapa els productors Manuel Colmenero i Javibu Carretero –que també ho són de Vetusta Morla, perquè es facin una idea. En fi, que amb el desèrtic panorama musical que ens veiem a venir, Nena Dacnte serà molt probablement el més semblant a una estrella que tindtrem per aquí dalt. El 19 de juny. I de franc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT