PUBLICITAT

Patronal i sindicats volen que Ocupació gestioni totes les contractacions

  • El ministre de Treball presenta als agents socials i econòmics el nou catàleg de cursos de formació
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els ministres d'Educació i Treball, Roser Suñé i Xavier Espot, ahir a la Taula permanent per a la formació en el treball. Foto: ANA / A.R.

Tot i els esforços que s'estan fent des de Govern, el Servei d'Ocupació no funciona com hauria de funcionar, i la xifra d'inscrits en cerca de feina arribava als 1.185 el mes passat. Una xifra d'atur que tampoc és fidedigna, perquè, tal i com va explicar el representant de la CEA, Josep Manzano, «no hi ha un registre exhaustiu obligatori de les persones que estan en la recerca de feina». Aquesta preocupació va ser expressada ahir tant per la patronal com pels sindicats, després de la reunió mantinguda amb el ministre d'Interior, Justícia i Treball, Xavier Espot, i la ministra d'educació Roser Suñé, en el marc de la Taula permanent per a la formació en el treball. La solució que proposen és que «totes les contractacions passin pel servei d'Ocupació», tal i com va dir el secretari general de l'Usda, Gabriel Ubach. És a dir, que els empresaris estiguin obligats a posar les seves ofertes al Servei i els treballadors sense feina a inscriure-s'hi.

Per tal de pal·liar el problema creixent de la desocupació, els agents socials i econòmics del país van afirmar que és fonamental que el Servei d'Ocupació es converteixi en un vertader servei d'intermediació. Segons va explicar Manzano, «la intermediació entre el treballador i l'empresari és un servei bàsic. El Servei d'Ocupació hauria de ser la ‘llotja' on es centralitzés l'oferta i la demanada de feina». Manzano va afegir que els empresaris haurien d'inscriure sistemàticament al Servei d'Ocupació totes les ofertes de feina, i tot i que la patronal insta l'empresariat a fer-ho, «a dia d'avui això encara no és una realitat». Tampoc s'hi inscriuen tots els assalariats que estan sense feina. Ara per ara «això no passa», però, per què? Ni uns ni els altres ho fan «perquè a diferència d'Espanya o França, aquí a Andorra no és obligatori, és voluntari».

CURSOS DE FORMACIÓ / La Taula permanent per a la formació en el treball té com a objectiu «debatre i consensuar propostes a nivell formatiu i d'inserció laboral», i ahir va ser convocada per presentar el nou catàleg de cursos de formació, tal i com va explicar el ministre Espot. En aquest, s'han organitzat els ja existents i se'n han afegit de nous «més específics i adaptats a les necessitats del moment». Cursos que podran dur a terme totes les persones inscrites al Servei d'Ocupació, independenment de que rebin o no la prestació d'atur. Espot va afegir que per lluitar contra l'atur «una de les coses que podem fer és millorar la formació de la gent desocupada, aquesta és la millor garantia, a més dels programes ocupacionals que ja estem duent a terme». Des de la patronal van veure positivament el fet que el Govern tingui «una visió de futur d'aquests programes de formació i reciclatge» i que demani l'opinió als agents socials i econòmics per saber-ne les necessitats. Ubach va dir que és una feina «que està donant tímidament els seus fruits però que no acaba d'arrelar a l'empresa privada», i va afegir que s'hi ha de continuar treballant i «donar agilitat i adaptar una mica més els cursos».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT