PUBLICITAT

Pocs joves en edat adolescent per a tanta població adulta

  • Andorra té el percentatge de ciutadans entre els quinze i els dinou anys nascuts al país més baix d'Europa
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joves adolescents surten de l'institut Foto: TONY LARA

els joves entre els 15 i els 19 nascuts al país representen el 4,6% del total de la població, segons les dades més recents analitzades per l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA), emmarcades en l'Observatori Social. La xifra deixa palès que el Principat se situa a la cua d'Europa en proporció de joves adolescents, i només països com el veí espanyol, o el també proper italià, s'hi aproximen. De fet, la mitjana de la Unió Europea (segons l'Eurostat) estava en el 5,8 punts l'any 2010, és a dir, 1,2 punts per sobre el percentatge d'adolescents nacionals que actualment té el Principat.

El motiu d'aquesta situació és l'elevat nombre de població adulta, gran part per sobre dels 65 anys, però també respon a dos factors més, tal i com apunten des de l'Observatori després d'analitzar les dades poblacionals del país des de principis de segle. Per una banda, perquè «el Principat rep molta població en edat laboral», i per tant, ja no només parlaríem de pocs adolescents, sinó d'una població «de joves fins als 24 anys de les més baixes de tot Europa». L'altra causa serien els baixos índex de natalitat que hi ha al país –tant entre els andorrans com entre els immigrants–, en descens la darrera dècada, i que en percentatge també se situen a la part baixa si s'estableix una comparativa amb la resta d'estats europeus. Un descens que a més evidencia «l'envelliment progressiu de la població».

Si el que s'agafen són les dades de tota la població jove d'Andorra, és a dir, de la que va entre els 0 i els 18 anys, s'observa com aquesta ha anat baixant des del 2006. Les dades més recents parlen de 14.876 menors d'edat, 500 menys que fa només cinc anys. Els motius, apunta l'Observatori, són de nou el descens de la natalitat viscut els últims anys, però també la pèrdua de treballadors motivat per la crisi econòmica –que obliga a famílies senceres a marxar del país–. Per últim hi ha la regularització del cens que estan duent a terme els Comuns.

Actualment el percentatge de població entre els 0 i els 17 anys sobre el total és de 18,57. Unes dades similars a les de Catalunya, i d'Espanya.

Però en canvi, si el que s'analitza és l'índex de dependència juvenil, que fa referència a la relació entre la població jove i la d'edat laboral, de nou es posa de manifest com Andorra té pocs joves respecte a adults, i en conseqüència menys càrrega de població dependent infantil. El percentatge és del 21,5%. A Catalunya és del 24, a Espanya és del 22,2 i la mitjana de la Unió Europea –al 2010– és del 23,3%.

Al Principat l'edat amb més nombre de població, si només es tenen en compte aquest segment de menors d'edat, és la de dotze anys –909–, mentre que són els de 0 anys els menys nombrosos –606.

Predominança masculina / L'IEA també s'atura a analitzar quines diferències entre població masculina i femenina hi ha entre els joves. En nombres absoluts, la població masculina és superior a la femenina en tots els anys observats, és a dir, des del 2000. Les dades més recents indiquen que hi ha 7.343 homes, per 6.816 dones, és a dir, més de mig miler més de menors homes que de dones. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT