PUBLICITAT

Un edifici multifuncional amb 'skyline' massanenc

  • Els Arcs albergarà un viver d'empreses, el CAP i espais comunals
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Simulació de com serà l'edifici d'Els Arc, feta pel guanyador Foto: EL PERIÒDIC

El comú va donar a conèixer ahir el projecte guanyador que desenvoluparà el que s'ha de convertir en un nou espai social per a la parròquia de la Massana. Es tracta del projecte Capa Alhpa, de l'arquitecte Manel Pallarès, que ha presentat una idea barreja de tradició i avantguarda, però que en qualsevol cas farà del nou edifici de l'avinguda Sant Antoni, al centre del nucli urbà, un espai singular. A la part baixa de la façana principal –i tal com requeria el propi plec de bases del concurs–, s'hi evocaran uns arcs metàl·lics per recordar l'antic mur de contenció que hi havia fins ara a la parcel·la. A la vegada, aquests arcs simulen els de l'església de Sant Climent de Pal. A la coberta, en canvi, uns grans vitralls recrearan l'skyline de les muntanyes de la Massana, amb el Comapedrosa com a principal protagonista.

Un cop decidit el guanyador, l'arquitecte té ara 60 dies per a presentar el projecte executiu. I és que el comú vol iniciar el més aviat possible les obres per tal que l'estructura de l'edifici estigui enllestida a final d'any. La corporació hi destinarà aquest any una partida de 130.000 euros. D'altra banda, cara finals de l'any vinent ja estaran operatives les primeres plantes, les quals no gestionarà directament el comú.

Viver d'empreses 2.0 / És a dir, Els Arcs serà un espai multifuncional pensat per al ciutadà de la parròquia, però a la vegada es convertirà en un aparador per a privats. Tal i com va explicar ahir el cònsol de la Massana, David Baró, les tres primeres plantes es reservaran per a instal·lar-hi un viver d'empreses, molt probablement relacionat amb la tecnologia 2.0. Properament es llançarà un concurs públic –ja hi ha empreses interessades, va assegurar Baró– per gestionar l'espai durant uns anys. La voluntat és que siguin els propis guanyadors els que adeqüin les plantes, de manera que el comú hi hagi de fer menys inversió.

També persegueix una política d'estalvi el Centre d'Atenció Primària que s'ubicarà a la planta baixa, ja que serà el Govern qui se n'ocuparà. De moment el consistori es troba en fase de converses amb l'Executiu.

Pel que fa a les plantes posteriors, sí que seran de gestió comunal i s'aniran edificant any a any, en funció de les partides pressupostàries i d'ingressos extraordinaris que vagin sorgint dins les arques comunals. En qualsevol cas, Els Arcs no «generarà endeutament» comunal, va assegurar Baró. A la planta quarta hi anirà l'Esplai, que cada vegada té més demanda i que s'havia quedat petit a les actuals instal·lacions. A la planta cinquena, d'uns 190 metres quadrats, s'hi ubicarà l'Espai Jove, i finalment la planta sisena serà una sala diàfana per als ciutadans i entitats, perquè hi puguin fer reunions, exposicions i d'altres activitats, va explicar el cònsol.

L'edifici també comptarà amb un ascensor exterior que connectarà els dos carrers –Sant Antoni Josep Rossel– «estil el del Prat de la Creu» de la capital, va manifestar Baró. A més, del projecte guanyador s'ha valorat la seva proposta mediambiental, ja que utilitzarà plaques solars i bombes de calor per a generar l'energia que consumeixi. En total l'obra costarà entre 1 i 1,2 milions d'euros.

Un concurs, «l'exemple a seguir» / El guanyador s'ha escollit entre 17 propostes després de convocar un concurs d'idees. Un jurat format, a més de per membres del comú –polítics i tècnics–, per integrants del Col·legi d'Arquitectes (COAA), ha estat l'encarregat de dictar-ne el veredicte. Ahir un dels membres del COAA, Xavier Aleix, va assegurar que el procés emprat pel consistori, partint del concurs d'idees, «és el millor exemple que s'ha fet els últims anys», contràriament a d'altres processos com l'embelliment de l'Avinguda Meritxell, que ha provocat «certes reticències» amb l'administració del comú de la capital. A més, la forma de processar, partint de l'anonimat dels candidats, ha permès que els guanyadors no siguin els de sempre, va exposar Aleix.

D'altra banda, el consistori i el COAA han arribat a un acord perquè les 17 propostes siguin exposades a una sala comunal, i així puguin ser analitzades per la ciutadania.

Els Arcs podrà ser una realitat gràcies a una permuta realitzada amb un privat, que ja està construint un edifici d'habitatges al costat i que s'encarrega de fer també la rebaixa de la parcel·la i els tres primers pisos. A canvi, el privat es queda el subsòl de Els Arcs, el qual aprofitarà per a fer-hi un aparcament privat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT