PUBLICITAT

Llum verd a la cotització voluntària i a la reduïda

  • Només el PS vota en contra, en considerar que satisfà «els interessos d'alguns privilegiats»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rodríguez i Roser Suñé, ministra d'Educació, escolten els parlaments ahir al Consell General. Foto: TONY LARA

L'únic dels tres punts tractats ahir en sessió del Consell General que va causar controvèrsia va ser el referent a les modificacions a la llei de la CASS, centrades en millorar les condicions dels treballadors per compte propi i en incloure una cotització voluntària pels majors de 50 anys. Això sí, controvèrsia únicament pel que fa al grup parlamentari socialdemòcrata, ja que el mixt es va mostrar a favor del projecte de llei impulsat pel Govern. Els socialdemòcrates consideren que donar l'opció de cotitzar voluntàriament a la CASS és un retorn al sistema anterior. A més, portarà a «satisfer els interessos d'alguns privilegiats».

Així ho va manifestar la consellera del grup socialdemòcrata, Mariona Gonzàlez, durant la seva intervenció, afegint que aquest règim voluntari per a majors de 50 anys que hagin cotitzat un mínim de 15 anys «trenca els principis d'igualtat i de solidaritat», i només servirà per «guanyar un grapat de vots». La consellera va exposar que amb la modificació s'alimenta la picaresca del que s'afilia conscient que necessitarà els serveis del sistema sanitari, per després sortir-ne quan ja no el necessiti. Una situació que ja existia abans de l'entrada en vigor de la nova llei de la Seguretat Social al 2008.

Va ser el conseller de Demòcrates per Andorra, Xavier Montané, l'encarregat de respondre a aquesta acusació, exposant que les modificacions legals potencien que la ciutadania acudeixi al sistema públic. A més, va titllar el posicionament socialdemòcrata «d'economicista».

Els que sí es van mostrar partidaris a aquesta inclusió de cotització especial són els tres consellers del grup parlamentari mixt. Van votar a favor d'aquest punt de la llei perquè s'adapta al context actual de crisi, on moltes persones es queden sense feina i volen seguir cotitzant, tan pensant en la cobertura sanitària com en la posterior pensió de jubilació, va plantejar la consellera Sílvia Bonet.

On sí que hi va haver consens total va ser en les modificacions per crear bases reduïdes pels treballadors per compte propi.

la reforma de la cass, el 17 de juny / Aprofitant el debat, tan el grup mixt com el socialdemòcrata van criticar el retard del Govern en la presentació de la nova llei de la CASS. Bonet va lamentar la demora d'una promesa d'inici de la legislatura, i Gonzàlez, per la seva part, va exigir al Govern que posessin «el rellotge a l'hora, que sempre aneu tard». Davant aquestes manifestacions, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va respondre que el rellotge «el tinc al cap i la memòria també», fent referència a un pacte d'estat trencat pel PS. Amb tot, la ministra va anunciar que el projecte de llei es presentarà com a molt tard el 17 de juny.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT