PUBLICITAT

Les consultes per al·lergies es dupliquen pel retard de la calor

  • El pol·len d'alguns arbres i gramínies, causa principal de les afectacions
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una usuària es sotmès a unes proves d'al·lèrgia al servei d'al·lergologia de l'Hospital de Meritxell. Foto: ÀLEX LARA

Les al·lèrgies provocades pel pol·len de determinades espècies d'arbres i gramínies fa que es dupliquin les consultes en l'època de màxima intensitat, segons dades facilitades pel servei d'al·lergòlegs de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Aquest any aquest pic, sobretot en el cas de les gramínies, es va produir una mica més tard que habitualment –entre juny i juliol– pel retard en la pujada de les temperatures i el desglaç. Tot i això, la fertilitat que ha provocat la quantitat d'aigua acumulada aquest hivern ha fet que la vegetació broti densament a tot el país, amb l'augment de pol·len que això suposa. És més, en el poc temps que el captador de pol·lens i espores de la vall central porta en funcionament –un parell d'anys– no s'havien recollit valors tan alts de partícules com els d'aquesta temporada.

NIVELL DE MESURES// La xarxa de vigilància de qualitat de l'aire del Departament de Medi Ambient i el Laboratori Central de Salut Pública (LCSP) del Ministeri de Salut i Benestar mesuren els nivells de pol·len i espores de fongs per mitjà d'un captador situat a la vall central, que es publiquen a www.aire.ad. Aquesta setmana, per exemple, els pol·lens en màxims de concentració, identificats amb un índex de 5 sobre 5 –i per tant, els més presents a l'aire que respirem– són els de gramínies, parietària, pi i xiprer. Segons l'al·lergòleg de la Fundació Althaia, Santiago Nevot, responsable d'al·lergologia de l'Hospital de Meritxell, el servei «duplica la seva feina des de mitjans de març fins a finals de juliol» a causa de l'alta concentració d'agents al·lèrgics a l'aire del país.

Nevot va explicar que la nombrosa vegetació d'Andorra fa que aquí l'afectació sigui alta pel que fa a les al·lèrgies ambientals respiratòries, una malaltia que avui en dia es pot controlar molt millor gràcies als tractaments immunoteràpics. Aquestes teràpies consisteixen en el disseny de vacunes personalitzades per a l'al·lèrgia que pateix un pacient determinat i que funcionen millor que els clàssics antihistamínics, que bàsicament limiten l'aparició dels símptomes com la irritació dels ulls, la rinitis o la hidrorrea nasal. Uns «problemes molt individuals: persones amb al·lèrgies al mateix tipus de pol·len poden desenvolupar símptomes molt diferents».

CASOS MÉS PRESENTS / Els agents més presents a Andorra són els pol·lens del pi, el bedoll, l'alzina o el roure, arbres que, segons Nevot, per culpa de l'alta concentració al país (principalment el bedoll) «polinitzen provocant molta patologia». A banda d'aquests, les poàcies o gramínies, una família de plantes herbàcies o llenyoses, molt presents a les zones d'interior, són els responsables de la majoria d'al·lèrgies provocades per l'aire.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT