PUBLICITAT

Els fronterers pagaran el 10% d'IRPF a partir de 24.000 euros

  • L'assessor del Govern en la redacció del projecte assegura que el text «es tancarà la setmana que ve»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Caixa andorrana de la seguretat social. Foto: EL PERIÒDIC

Albert Collado, l'assessor del Govern en la redacció del projecte de llei de l'IRPF, va explicar ahir que els treballadors fronterers, considerats no residents fiscals per «evitar conflictes de residència amb els països veïns» i que per tant tributaran per l'Impost de la Renda dels No Residents (IRNR), no tindran la bonificació del 50% que sí tindran els residents que cobrin entre 24.000 i 40.000 euros a l'any. És a dir, que pagaran el 10% d'IRPF a partir de 24.000 euros, i no el 5% fins als 40.000. Collado va argumentar que «s'ha intentat igualar-los al màxim amb els residents», i que per aquest motiu tindran la deducció de la cotització a la CASS i també el mínim exempt dels 24.000 euros, «però no podem fer gaire més», ja que tal i com va reconèixer, «tot l'esforç que facis des d'Andorra l'acabes eixugant a l'altre país». A banda de no tenir la bonificació, com ja s'havia informat els fronterers tampoc tindran ni deduccions per fills, hipoteca o pla de pensions.

L'assessor del Govern en la redacció del projecte de llei va donar a conèixer ahir el contingut del text davant d'un centenar d'assistents, representants de les institucions, agents econòmics i representants dels professionals del país, en un acte organitzat per RSMGassó i l'Agència de Notícies Andorrana (ANA).El primer que va anunciar, però, és que el text no està tancat, «actualment està al 98%» i que estan treballant «perquè la setmana que ve ja tinguem el text definitiu». El que falta del projecte de llei és «acabar de definir el capital immobiliari i acabar de redactar l'exposició de motius que tanca la llei», segons va informar Collado.

UN IMPOST HOMOLOGABLE / L'assessor també va explicar ahir que no s'ha optat per un model territorial sinó que «l'impost gravarà les rendes mundials», ja que si no es tinguessin en compte les rendes de fora d'Andorra no es podrien signar els convenis per evitar la doble imposició. En aquest sentit, va assegurar que «el Govern ha parlat amb França i ja ha acceptat el 10%» i que «amb Espanya s'està parlant». Collado va afegir que «el més complicat és tenir un precedent, un cop el tens, amb un país exigent com França, ja facilita molt que altres països acceptin».

Pel que fa a la possibilitat que en un futur els països que signen els convenis puguin pressionar perquè Andorra augmenti l'impost, l'assessor va dir que «el que poden fer és dir que no volen signar, però cap país pot imposar fiscalitat a un altre. Ja es veurà per quines raons un país decideix si renuncia al conveni i si convé o no convé posar mesures per renegociar», de totes maneres Collado va afegir que «aquest escenari avui per avui ni és contempla».

«NO ÉS» UN IMPOST DE SUCCESSIONS / L'assessor del Govern va voler deixar clar ahir que «no és veritat que s'introdueix un impost de successions com alguns diuen». Collado va explicar que les successions i les donacions a Andorra «queden fora de l'IRPF per aquell que ho rep».

Pel que transmet, «si que tècnicament calcula una renda, és a dir, en el cas de donacions tributa, excepte que la transmissió es faci entre membres fins a tercer grau de parentiu o en cas de transmissions mortis causa, llavors la renda està exempta». En resum. «tècnicament no hi ha renda si el que ho rep ho rep al mateix cost que tenia el que li ha tramès». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT