Vauclair: "No es pot separar l'astronomia de l'ecologia"
- L'astrofísica destaca que la tecnologia ha capgirat l'observació de l'espai
- Marquet exposa la biotecnologia per a tractar malalties com ara el càncer
ANDORRA LA VELLA
La 27a Universitat d'Estiu va celebrar ahir la tercera jornada amb les conferències de l'astrofísica Sylvie Vauclair i l'enginyera bioquímica Magda Marquet. Vauclair, que també és la moderadora de la Universitat, fa oferir als assistents la conferència L'home a la recerca de mons nous. Segons l'astrofísica i catedràtica a la Universitat Paul Sabatier de Tolosa, "no es pot separar l'astronomia de les nocions d'ecologia".
Vauclair va exposar aquest punt de vista mentre mostrava una fotografia de Saturn on es veia la Terra al fons. En veure la petitesa del nostre planeta la ponent va manifestar que "no es pot evitar de preservar-lo". Posteriorment Vauclair va fer un repàs de l'interès de la humanitat pel cel fins als coneixements astronòmics actuals, en què la tecnologia permet "observar més enllà de l'atmosfera terrestre", va manifestar. Per demostrar-ho, va explicar que l'aire de l'atmosfera "amaga el cel", però que els telescopis instal.lats en satèl.lits artificials "capgiren les possibilitats d'observar l'espai".
Vauclair va estar precedida per l'enginyera bioquímica Magda Marquet. Sota el títol Impacte de la biotecnologia en el món d'avui, la científica andorrana va explicar els descobriments en les teràpies genètiques contra el càncer.
Marquet va opinar que el món està en un estat de crisi greu a causa del creixement exponencial de la població mundial, la pobresa o les noves malalties infeccioses, entre d'altres. "Confiem en els avenços de prevenció de les tecnologies disruptives i en la possibilitat de combinar teràpies dirigides amb diagnòstic molecular precís que permetin una medicina més individualitzada que la tradicional", va manifestar. [email protected]
Per a més informació consulti l'edició en paper.