PUBLICITAT

La Margineda, un jaciment de «llarg recorregut», augura Villaró

  • La 7a campanya busca el paviment original i les torres de la fortalesa
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els arqueòlegs busquen el paviment original del carrer del castell Foto: TONY LARA

La bona notícia és que la hipòtesi que els arqueòlegs esperen confirmar en la campanya d'excavacions al jaciment de la Margineda, que va començar ahir i que s'allargarà durant les pròximes quatre setmanes, és la presència de dues torres al sector nord del castell, retirant la runa que s'ha anat acumulant en el que semblen sengles habitacles i que no s'havia buidat en anteriors campanyes. La dolenta, que el director de l'excavació, Àlex Vida –arqueòleg del servei de Patrimoni, que finança el 50% dels 18.000 euros en què s'ha pressupostat la intervenció– es mostra extremadament prudent sobre la llaminera hipòtesi de les torres defensives, i que tant ell com Albert Villaró –aquí, en funcions d'historiador– semblen tenir més fe en una altra conjectura que de moment es reserven per a ells. Es comprèn que insistissin ahir que unes quantes torres de més –o de menys– ni li afegeixen ni li resten un gram de valor al jaciment, sinó que simplement ajuden a interpretar-lo millor. En fi, que millor que no ens en fem gaires il·lusions.

Torres de banda, la campanya preveu també l'excavació d'un tram de carrer en forma de L que s'estén des de l'entrada al recinte. Es tracta aquí també de buidar de pedra i runa el pis i arribar al paviment original de llosa de granit i pissarra. De fet, ahir mateix, en tan sols un dia de treballa, ja es va arribar al primer nivell, a 40 centímetres del sòl. Per aquí es on trepitjaven els ocupants del castell en l'última fase de la història de la fortalesa, entre els segles XII i XIII. Una altra cosa serà –adverteix Vidal– determinar les causes de la ruïna del recinte emmurallat: de moment s'hi detecten tant traces de deteriorament natural com d'altres degudes a la mà de l'home.

Per tenir una comprensió global de tot plegat caldrà encara esperar un temps. Anys, de fet, perquè el mateix Villaró advertia ahir que ens trobem davant d'un jaciment «de llarg recorregut», i que els 1.500 metres quadrats del recinte fortificat encara requeriran de quatre campanyes més, com a mínim. I caldrà anar pensant en l'àrea de 3.000 metres quadrats adjacents al castell pròpiament dit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT