PUBLICITAT

Acord, però amb condició

  • Els comuns accepten la decisió del Govern de congelar les transferències a 52 milions pel 2014
  • A canvi obtenen el «compromís» de l'Executiu de tancar en mig any la Llei de competències
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els set cònsols, Martí, Riberaygua i Cinca sota els focus, en la fotografia que immortalitza l'acord, ahir. Foto: TONY LARA

Els comuns van donar ahir el «sí» a la proposta –que s'hauria acabat convertint en exigència– del Govern de congelar-los les transferències cara l'any vinent. Rebran 52,3 milions d'euros, set menys del que els pertocaria i la mateixa xifra que han rebut aquest 2013. L'Executiu la considera suficient per garantir uns pressupostos comunals equilibrats. Ara bé, de la reunió mantinguda ahir en va sortir un altre acord. Tal i com va informar la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, minuts després de concloure la trobada, els comuns accepten la congelació, però «supeditada al compromís del Govern de tancar la delimitació de les competències en un termini màxim de sis mesos i fruit del consens».

És a dir, les corporacions van rebre ahir la promesa governamental d'enllestir unes modificacions a la llei que fa més de quatre anys que es negocien sense èxit. De fet, el propi cap de Govern, Toni Martí, va reconèixer que entén que la ciutadania pensi «que s'han perdut quatre anys». Però a partir del 19 de novembre, dia de la primera reunió per abordar aquest tema, «no perdrem el temps» per poder arribar al juny amb un acord. «Ara és l'hora de la veritat», va assegurar Martí, que va parlar de «corresponsabilitat institucional» en el treball per definir durant aquests sis mesos quines són i qui ha d'assumir cadascuna de les competències.

D'aquesta manera, el pressupost del 2015 ja es realitzarà partint del nou marc legal. Al 2014, però, caldrà modificar una llei qualificada, la del pressupost, per tal d'introduir aquesta congelació de les transferències. Per tot, «l'acte d'avui ha estat un acte major», en què «no hi ha vencedors ni vençuts» i que representa «un pas molt qualitatiu en pro de la sostenibilitat i del model institucional» del país, va manifestar el cap de Govern, en una roda de premsa amb la presència dels 14 cònsols.

Tant Martí com Ferrer i el cònsol d'Encamp, Jordi Mas, que també van parlar a la roda de premsa, van ser bastant hermètics en relació a la manera com es va desenvolupar la reunió mantinguda a les dependències de Govern, i de vora tres hores de durada. Martí va reconèixer que hi ha «sensibilitats diferents» entre els comuns i que s'ha generat «malestar» amb la proposta, sobretot degut «al poc temps de marge» que s'ha donat a les corporacions. Però el cap de Govern ho va justificar assegurant que calia actuar «amb rapidesa» pensant en l'elaboració del pressupost de l'any vinent, a punt per ser entrat a tràmit. Segons va assegurar, aquesta congelació permet que es presenti un pressupost amb un dèficit similar al de l'any passat, amb un increment de les partides socials i també de la inversió real, que se situarà al voltant dels 51 milions d'euros.

Ferrer, per la seva part, es va limitar a informar que els cònsols es van presentar a la reunió «amb una postura conjunta». Han accedit a la proposició del Govern, perquè «els comuns estem disposats a fer els esforços que calguin en benefici d'Andorra i dels ciutadans». A més, la mandatària comunal va negar rotundament que la condició proposada pels comuns fos cap mena d'ultimàtum per al Govern, ja que «en qüestió d'Estat no hi ha ultimàtums».

Mas, tenint en compte el seu color polític taronja, va ser més eufòric en les seves declaracions i en valorar aquest acord. Va assegurar que han acceptat per un tema de «responsabilitat institucional», però afegint que és un «pas puntual» perquè el que interessa als comuns és un acord global per la llei de transferències i competències.

FOTOGRAFIA PER SIMBOLITZAR LA UNIÓ / La roda de premsa va comptar amb la presència de tots els cònsols menors i majors, així com dels ministres de Presidència, Antoni Riberaygua, i de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. En finalitzar-la, i per immortalitzar la unió, Martí va demanar fer una fotografia amb els set cònsols. Va desitjar que d'aquí a sis mesos es pugui repetir la instantània, per celebrar, en aquest cas, un acord sobre les competències.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT