Baró diu que Robert hauria de dimitir si discrepa del Govern
- El demòcrata recorda que el director d'RTVA és càrrec de confiança
ESCALDES-ENGORDANY
- Francesc Robert compareix al Consell Generall Foto: ÀLEX LARA
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, pensa que el director d'un mitjà públic ha de ser discret en les seves declaracions públiques. Ho va argumentar en la línia d'assegurar la pluralitat del mitjà, però també perquè aquest –el director del mitjà públic– és un càrrec de confiança del Govern i, per tant, malgrat tenir tota la llibertat per expressar-se ha de dimitir si la discrepància és profunda. Baró va fer aquestes declaracions a l'ANA en les quals va assegurar que «amb la mateixa vehemència que s'ha de defensar la llibertat d'expressió crec que hi ha d'haver una coherència respecte el projecte amb el qual un ha d'estar situat, i s'ha d'assumir sense problemes».
Baró va posar de manifest la discrepància amb l'actual director d'RTVA, Francesc Robert, a l'hora de fer declaracions polítiques en tant que és un càrrec de confiança del Govern de Toni Martí. Així, va dir que tot i que «els càrrecs de confiança han de poder tenir, i poden tenir entenc, tota la llibertat d'expressió que garanteix la Constitució», no han de discrepar amb la línia política del Govern i de la majoria.
Francesc Robert, en una tertúlia a Catalunya Ràdio el passat 29 de novembre, va qüestionar la qualitat democràtica de l'Estat andorrà perquè «no pot aprovar lleis democràticament perquè té por que el seu cap d'Estat dimitirà», en referència al debat sobre la legalització de l'avortament i el posicionament del copríncep episcopal. En aquest sentit, Baró creu que si el director de RTVA –càrrec de confiança del govern de DA i de la majoria– quan va haver-hi el debat sobre la despenalització de l'avortament no compartia la decisió que va prendre DA, «o li repugnava des del punt de vista del seu esquema de la sobirania popular, si era una discrepància tan gran, no sé com s'ha vist en cor de continuar en un projecte que fa la defensa de la Constitució en el sentit que nosaltres ho fem».
Baró va posar l'exemple d'altres territoris, com el País Basc, on els càrrecs de confiança signen un codi ètic en el qual, entre d'altres coses, «s'estableix una mena de compromís que en cas que hi hagi opinions discrepants de la línia del govern que la llibertat d'expressió queda salvaguardada, però que ha d'haver-hi una dimissió».
El president del grup parlamentari demòcrata, però, també va emmarcar la crítica a les declaracions de Robert en el fet que «és bo que el director d'un mitjà públic que ha d'assegurar-ne la pluralitat sigui discret en les seves declaracions polítiques». Baró va afegir que «quan un dirigeix un mitjà de comunicació públic ha de fer un esforç per garantir el pluralisme» i, per tant, «és de sentit comú que les opinions polítiques del que intenta afavorir aquest pluralisme han de ser el més discretes possibles».
Per a més informació consulti l'edició en paper.