PUBLICITAT

Ventura Espot: «En les competències, no hi ha cap tendència ni blocs entre comuns»

CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Espot, al seu despatx comunal, durant l'entrevista concedida a EL PERIÒDI Foto: TONY LARA

CÒNSOL D'ORDINO

Ventura Espot fa ja sis anys que lidera la corporació ordinenca. Reconeix cert esgotament, però a la vegada satisfacció per la feina feta. Li queden dos anys de mandat, en què sobretot, a part de seguir invertint en la parròquia, considera que cal centrar-se en la reforma de les competències.

–Hem superat ja la meitat del mandat, ¿quin balanç en fa?

–Estic content, tot i que també tinc emocions diferents a les que tenia el primer mandat. Ja portes sis anys i les emocions són rares. Estic una mica cansat, tot sigui dit, perquè han estat uns anys bastant durs: la crisi ens afecta a tots. La gent es queixa més que en una situació normal i això fa que haguem de ser més treballadors que mai. A nivell del Comú estem encantats de la vida del dia a dia, intentem ser molt propers al ciutadà i per sort Ordino per les seves dimensions ho permet. Pel que fa als companys molt bé, i amb la minoria també, han col·laborat molt, ens ajuden. Estic molt content amb el tracte que tenim amb la minoria,

–¿Què destacaria de la feina feta durant aquests primers dos anys?

–El Centre de Salut. Hem canviat la manera d'anar al metge aquí a Ordino. Teníem un lloc molt petit, el nou espai és més adequat i els nostres usuaris ens ho han agraït. També petites obres que s'han fet pel poble. Ens agradaria haver fet més però l'any passat vam destinar pràcticament tota la inversió al camp de neu d'Ordino-Arcalís. Aquest any, però, esperem, tal i com es reflexa al pressupost, augmentar la inversió. Sobretot al Centre Esportiu d'Ordino, on hi farem obres per millorar l'eficiència energètica.

–¿I aspectes negatius?

–La veritat és que l'hivern passat vam tenir molts problemes amb la neu. Quan tenim massa neu és dur per a Ordino-Arcalís i també per a la pròpia població quan s'ha de desplaçar fins al centre del país. Ho hem patit molt.

–¿Quins projectes estan encara al tinter i voleu tirar endavant els propers dos anys?

–Tenim vàries obres de millora de la carretera que el Govern ha pressupostat per a l'any vinent i que espero i desitjo que es facin. Em refereixo a l'eixamplament de la CG-3, de la Cortinada fins a Llorts. Ens ajudarà bastant amb el tema d'accessibilitat fins al Serrat. Feia temps que ens queixàvem. També el que comentava de la millora energètica del CEO, hi invertirem més d'un milió d'euros per millorar el compte d'explotació. Finalment, farem petites obres als Quarts.

–¿Quina opinió li mereix el fet que sigueu l'única corporació on la minoria ha votat a favor del pressupost?

–Sense voler tenir una actitud xulesca amb els companys d'altres comuns, em sembla que és fruit d'un apropament important dels dos costats. Des de l'inici vam tenir clar tant minoria com majoria que ens havíem d'ajudar. Sempre els hem fet participar activament en les decisions de les diverses comissions. I pel que fa al pressupost, abans d'aprovar-lo, hem destinat hores a explicar-los el per què de cada punt. Van fer reflexions i si les consideràvem bones les incorporàvem. Estem encantats amb la sintonia que hi ha al Comú.

–¿Com està el projecte de la Querola, se segueixen els terminis previstos?

–Segons els promotors tot va com estava establert. Encara en tenim per dos o tres anys, és una obra molt gran. És molt singular i té molt atractiu, pel lloc, Ordino, i per l'arquitecte, Jean Nouvel. És com si haguéssim comprat una obra.

–¿En quina situació es troba ara la instal·lació d'Ordino Studios?

–Un cop Ordino Studios es va quedar sense activitat ens vam començar a moure. Ens va venir a veure gent. Vam enviar una carta a Andorra Televisió perquè paguen un preu de lloguer important i els vam dir que si els interessava, aquí estem. També s'hi han interessat els de l'Associació de Productors Audiovisuals. En qualsevol cas, Ordino Studios encara està tancat. El Batlle encara ens ha de donar les claus i fins llavors, no podem tirar res endavant. A part, l'empresa encara ens deu 35.000 euros en concepte de lloguer.

–Parlant ara de temes energètics, AESE s'havia interessat en posar alguna central hidràulica a Ordino...

–Hem fet vàries reunions. Estarien parlant de fer dos o tres centrals a la vall d'Ordino per produir energia. Està tot bastant avançat. Estem a l'espera la redacció del canvi legislatiu sobre l'Energia. Les ubicacions estudiades són la bassa d'Arcalís, una entre el Serrat i Sorteny, i una altra a Llors.

–¿S'ha decidit ja què es farà a la zona de la Cobanella, on fins ara hi havia mòduls prefabricats?

–És terreny de Govern. Hem enviat una carta per veure si ens ho poden cedir per als nostres infants. Tenim la voluntat de fer alguna cosa relacionada amb bicicletes, skate, inclús un parc. Hem demanat els terrenys i no crec que hi hagi gaire problemes en aquest sentit. L'important era que traguéssim aquests barracons.

–¿Pel que fa a la tretzena paga, també s'ha destinat a ús social aquest 2013?

–Sí. Aquí cadascú decideix si ho vol fer, en què la vol destinar, en quin projecte. Hi ha una sèrie de consellers, crec que més de la meitat, que ho destina a causes socials.

–¿En quin punt es troba el conflicte històric amb la Massana sobre límits?

–Estem amb advocats. Una cosa que hauria d'haver estat fàcil de solucionar es complica any rere any. Molt a pesar nostre està a la Justícia. Hi ha recursos presentats pels dos costats. Estem portant la documentació que ens demanen.

–S'havia parlat d'alguna mena de sistema d'arbitratge...

–Ja es va presentar i no ho van acceptar. No va agradar.

–Per acabar, ¿com valora les negociacions amb el Govern per les competències i transferències?

–La postura dels comuns és única. No hi ha cap tendència ni blocs. Anem tots a l'una. Hi ha unes competències que tenim per llei i les defensarem. Fa dos anys que el nou Govern hi és i jo ja vaig insistir molt des d'un inici que no deixessin aquesta negociació per a última hora. Ells ens van donar un dossier amb una sèrie d'actes i de punts i ens va saber molt greu que es filtressin. Com a cònsol d'Ordino vull donar un missatge de tranquil·litat. La meva postura era més fàcil que la que s'ha fet: crec que s'han d'organitzar una sèrie de trobades des de les 8 del matí fins les tantes de la tarda i anar parlant. Anar apropant postures però amb la màxima tranquil·litat i sense cap tipus d'erosió dialèctica. Si les dues parts volen fer-ho ho podem fer. No crec que arribem al juny amb un acord, en qualsevol cas caldrà molta voluntat i esperit conciliador.

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT