PUBLICITAT

El PS proposa un IGI bancari del 5,5% evitant que es repercuteixi

  • Una disposició prohibiria que s'incrementessin els preus en els serveis i productes ja contractats
E.O.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
David Rios i Pere López en una compareixença anterior Foto: TONY LARA

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va entrar a tràmit, ahir a les 10.45 hores, la seva proposició de llei per modificar l'IGI bancari. Aquesta proposa un tipus del 5,5% que gravi tots els productes i serveis del sector financer. Ara bé, per evitar que es repercuteixi aquest impost als clients, s'estableix una disposició transitòria per la qual quedaria prohibit modificar les condicions financeres vigents en el moment de l'entrada en vigor de la llei.

L'objectiu de la proposició de llei és el de recuperar la contribució del sector bancari i financer a les arques de l'Estat sense que suposi un increment de cost per als clients-ciutadania, tal i com van insistir tant el primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, com el president del grup parlamentari, David Rios, durant la presentació del text. Segons els càlculs exposats, la banca hauria deixat d'aportar uns 20 milions d'euros –una disminució «significativa»–, i aquest és un dels sectors «més importants» de l'economia del país i «el que més contribuïa», va recalcar López.

Perseguint aquest doble objectiu, es proposa gravar tots els serveis i productes bancaris i financers al 5,5% i establir una disposició transitòria que eviti que es repercuteixi en els ja contractats.

Fins ara, l'IGI per al sector financer era del 9,5%, però només gravava les comissions bancàries. El PS calcula que un tipus del 5,5% i gravant tots els serveis i productes permetria «mantenir en nivell d'aportació» a les arques de l'Estat del sector d'abans de l'entrada en vigor de l'IGI, segons va explicar Rios. El president del grup parlamentari va defensar que «no farem un cavall de batalla» del tipus. Segons ell, «és transaccionable» si el proposat es demostrés inadequat o un altre percentatge s'acostés més a la recaptació perseguida.

Pel que fa a la disposició transitòria, els socialdemòcrates van valorar que no caldria, ja que tampoc s'han reduït els preus durant l'any en què molts serveis han deixat d'estar gravats: «Els clients no han vist una reducció dels preus», per tant la recaptació que s'ha deixat de fer «són beneficis» dels bancs, «i ara no cal augmentar» els preus, va raonar Rios. «Però per estar-ne segurs», doncs s'ha inclòs la disposició per evitar que en els serveis i productes ja contractats augmentin de preu. Així, els preus actuals es considera que tenen l'IGI inclòs.

RESPOSTA A LES CRÍTIQUES / Després que el PS anunciés la intenció de presentar aquesta proposició de llei, des del Govern i des de Demòcrates per Andorra es van pronunciar diverses crítiques, amb les que se'ls demanava que fossin una «oposició constructiva» o se'ls deia –el ministre de Finances, Jordi Cinca– que estaven «confonent la població» perquè l'IGI és un impost indirecte i els bancs el recaptaran als clients i el liquidaran al Govern i així «no és veritat el que diu el PS que la banca acabi contribuint més a l'Estat». López va respondre que la que presentaven ahir «és una bona solució tècnica al problema» i «segur que és millorable», i per això, «si realment volen una oposició constructiva, que la prenguin [la proposició] en consideració». Així mateix, va lamentar que el ministre comentés i critiqués la proposta sense haver tingut accés al text.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT