PUBLICITAT

De cacics i contrabandistes

  • Els duels Armengol - Rios i Bartumeu - Montané protagonitzen un debat en el qual la modificació de l'IGI per a les estacions va ser la reina del ball
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jaume Bartumeu i David Rios, ahir. Foto: TONY LARA

Una Llei d'arrendaments feta a mida per als propietaris immobiliaris i un IGI per «acontentar l'home que no volia tornar a Ski Andorra». Per a Jaume Bartumeu i el grup que presideix, aquesta modificació té una qualificació indiscutible: «cacicada». Bartumeu ho té clar i el Pressupost 2014 ho demostra: «El Govern està cedint als interessos particulars dels grans propietaris en front dels interessos dels arrendataris, de la mateixa manera que ho està fent amb els senyorets de la neu».

I tot això, a través d'un «contraban legislatiu» amb esmenes a la Llei de Pressupost. Unes «decisions ràpides» que són «dubtosament democràtiques». I, «perquè els consellers de DA ho entenguin», cita a la filòsofa Victòria Camp: «Un dels elements que entelen el desenvolupament de la democràcia és la pressa per aconseguir els objectius proposats. Si la democràcia és el govern del poble i aquest no és una massa homogènia de gent que pensa com un sol home, els projectes han de discutir-se molt per aconseguir consensos, i per intentar persuadir a l'altre que el que un creu és el millor per a tots perquè coincideix amb l'interès general. L'interès general és un concepte imprescindible encara que impossible de determinar per endavant, hem d'anar-ho configurant entre tots perquè, quan desapareix, el què s'imposa són els interessos particulars més potents».

I després d'això, en les rèpliques i contrarèpliques, van començar les ganivetades. Tothom esperava les reaccions del conseller Daniel Armengol després de les declaracions de David Rios, i, tot i que amagades en falses dignitats com el «no entrarem en difamacions», no es van fer esperar. Pel que fa el manteniment de la plaça als funcionaris que es dediquen a la política, Armengol diu que «cal un debat més ampli de la Llei de funció pública» i Rios respon que «ja anuncio ara que no seré jo qui defensi o voti aquesta llei perquè tinc incomptibilitats». El president del grup del PS ho té clar « si el conseller hi està implicat d'hauria de retirar», i aquí es queda el tema. Però quan Rios va parlar del bloqueig que va patir el PS en la Comissió, va ser el moment de tornar-li: «aprengui a defensar les seves esmenes i que no sigui el primer secretari del seu partit el que hagi de trucar per darrere a consellers de DA». I no hem acabat: «Diuen que DA som una fotocopia de Govern i altres que els hi fem l'oposició... si vostès fessin la seva feina no l'hauríem de fer nosaltres».

En aquets punt, Bartumeu, com a part de l'oposició, es dóna per al·ludit, s'ofèn i contrataca: «Un membre del seu grup, que segons diu vostè treballa tant, va venir a la Comissió sense saber ni tan sols amb quines esmenes s'havia de treballar». Ara el que es dóna per al·ludit és Xavier Montané, qui amb un to encara més indignat li respon que «vostè podrà donar lliçons del procediments legislatius, però no de la voluntat de diàleg ni de debat constructiu».

Com a últim punt a comentar i sense entrar en si el grup de DA treballa o no treballa, si dir que alguns són una mica despistats... Ahir era el debat del Pressupost per al 2014... i van mancar dos vots. ¿On eren els consellers? H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT