PUBLICITAT

Cinca anuncia que la liquidació del 2013 serà la millor dels últims 10 anys

  • Armengol parla de la possibilitat d'establir un «tipus intermedi d'IGI» en la modificació que prepara el Govern
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ahir al Consell General. Foto: TONY LARA

El ministre de Finances i unció Pública, Jordi Cinca, va anunciar ahir que, descomptant els 40 milions d'Andorra Telecom, la liquidació pressupostària del 2013 «serà la millor en els darrers 10 anys». El ministre de Finances va fer aquest anunci en el context de la defensa del Pressupost del Govern per a aquest exercici, que ahir el Consell General va aprovar amb 20 vots a favor i sis en contra dels consellers del grup mixt i del PS.

I és que, tot i que a partir del treball de les esmenes en Comissió «s'ha aconseguit modificar alguns disbarat», amb els quals el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, feia referència, entre d'altres, «al milió d'euros per a la infraestructura turística», al grup mixt «no podem votar a favor d'un pressupost que s'ha convertit en un calaix de sastre per modificar textos legislatius». Concretament, 12 textos, que van des de la modificació d'un article de la Llei de la seguretat social fins a la Llei de la contractació pública (aquesta última amb esmenes del grup de DA) . Bartumeu va dir que amb aquesta pràctica del Govern i el seu grup «s'ha desvirtuat la llei del Pressupost», creant un «pressupost òmnibus».

Un dels textos modificats més polèmics ha estat la creació d'un IGI reduït per a les estacions de l'1%, al qual tant Bartumeu com el president del grup del PS, David Rios, van reiterar ahir el seu desacord. Una de les novetats que va donar la sessió va ser en aquest punt, ja que el president suplent del grup de DA, Dani Armengol, va anunciar que en la modificació més amplia de la Llei de l'IGI, en la qual actualment està treballant el Govern, «serà el moment de decidir si es necessari un tipus intermedi», tal i com ja havia plantejat el PS en una transacció d'esmena.

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va definir el projecte de Pressupost de «decepcionant», en el qual «només es té en compte l'avui i s'oblida del mig i llarg termini». Bartumeu i Rios van coincidir en resumir el Pressupost com un projecte que «perjudica a molts en benefici d'uns pocs».

EVENTUALS I "RETALLADES"/ «Diuen que s'ha de reduir el pressupost de l'Administració , però per altra banda, màniga ampla a la contractació d'eventuals», va criticar Bartumeu. Rios va entrar més en detall i va especificar que es rebaixa 1,5 milions el pressupost per al personal de l'Administració mentre que s'augmenta un 15% el dels eventuals. «Immoral i incomprensible».

Rios també va acusar el Govern de disminuir les transferències a les famílies en 1,5 milions, com també va criticar la reducció de la partida pressupostària per a la justícia, «en la qual els ciutadans han perdut la confiança per la manca de recursos que pot oferir».

DÈFICIT I INVERSIÓ / Cinca va defensar ahir que el Pressupost per al 2014 centra la inversió en els «sectors tradicionals a efectes immediats», perquè al final, «com tots sabem, el que ens cal són més turistes i que gastin més». Rios, però, va recordar que només destinen 37.000 euros en el Pla de reactivació del comerç, mentre que més de 60 milions estaran destinats a «rotondes, carreteres i asfalt». Tant Bartumeu com Rios es van mostrar també preocupats per si, finalment, es deixarà fer al ministre Camp «les fonts de colors», cosa que Armengol ja va respondre que sí, que quan tinguin el projecte li donaran suport.

Seguint amb les inversions, el PS va lamentar «la poca voluntat de transaccionar» de DA i va criticar que, per aquets motiu, la ciutadania ha perdut, entre d'altres, l'oportunitat de «tenir una estació d'autobusos digna o la rehabilitació de l'Hotel Rosaleda». Armengol va respondre que «qui decideix les inversions és el Govern, només faltaria que ho fes l'oposició».

Segons el president suplent del grup de DA, Rios i Bartumeu «diuen que falta més inversió pública però també acusen el Govern de no reduir el dèficit. ¿Això com s'aconsegueix? ¿Posant més impostos? Doncs a nosaltres no ens hi trobaran». Bartumeu va respondre que «pujant no, però no cal que els rebaixin, que ja els teniu prou a baix!».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT