L'IGI i la modificació de la Llei de lloguers indigna el comerç
- Les queixes són pèrdua de competitivitat i fre a la creació de nous negocis
ESCALDES-ENGORDANY
- Un local comercial en lloguer al carrer Prat de la Creu, d'Andorra la Vella Foto: ÀLEX LARA
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va rebre ahir les associacions de comerciants d'Andorra que fa uns dies es van concertar per fer arribar al Govern les seves queixes. Concretament, van fer arribar a Cinca dues cartes signades per una desena d'associacions empresarials, incloent-hi la Federació d'Associacions de Comerç (FACA), que recullen d'una banda, la preocupació del sector per la introducció de l'IGI i la reivindicació d'una reducció de l'impost a imatge del que el Govern ha fet amb les estacions d'esquí i de l'altra, el neguit per la mesura anunciada per l'executiu d'augmentar el preavís dels lloguers, en el cas que el llogater vulgui abandonar un local comercial. De la reunió que van mantenir amb el ministre, la presidenta de l'Associació de Comerciants i Propietaris de Meritxell (ACPM), Sònia Yebra, va explicar que «el ministre Cinca ens ha escoltat, cosa que li agraïm i ens ha explicat com i perquè s'aplica l'IGI reduït a les estacions d'esquí». I va afegir que «no obstant això, li hem exposat que el comerç és actualment un sector molt sensible a molts factors, com ara l'afluència turística i el poder adquisitiu dels visitants». Per tot això i perquè l'IGI no afecta de la mateixa manera tots els sectors comercials, sinó que alguns els ha beneficiat respecte de l'IMI, Yebra va anunciar que «hem quedat que elaborarem un informe sectorial que reflecteixi com afecta l'IGI als marges i al compte de resultats de cada sector, perquè el Govern pugui treballar sobre dades reals».
En quant al tema del preavís que cal donar al propietari per deixar el lloguer d'un local comercial, Yebra va afirmar que «ens sembla que és massa d'hora per dir que hem sortit de la crisi i que les coses van millor». I va argumentar que «la decisió de retirar la mesura urgent del 2009 ens sembla molt poc reflexionada, sobretot quan als països veïns, com ara a Espanya s'està legislant per facilitar la mobilitat, i posar el mínim de traves per obrir o tancar un negoci, i deixar un local de lloguer». Yebra va concloure que «pel que fa a aquesta reivindicació, Cinca ens ha dit que havia parlat amb el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, i que faran una proposta per modificar la Llei de lloguers». La presidenta de l'ACPM va insistir en que «la Llei que tenim ara per ara, està desfassada i esperem que la proposta que faci el Govern sigui més definitiva».
Segon sector d'activitat / Per argumentar les seves reivindicacions, els comerciants van recordar al Govern que el comerç és el segon d'activitat econòmica del país, després del sector financer. Representa el 18% del producte interior brut i és el primer sector en ocupació ja que dóna feina al 29% de la població. «Una població establerta a Andorra i que hi treballa tot l'any» va puntualitzar Yebra, afegint que «no és el cas del sector de la neu que dóna ocupació només uns mesos a l'any».
Els comerciants també van reiterar que el sector passa per uns moments molt difícils i que per això no entenen respecte al preavís del lloguer, «quins són els indicadors que han motivat una decisió que clarament beneficia els propietaris i que perjudica a tots aquells que volen emprendre una nova activitat». I assenyalen que a nivell de les importacions globals del 2013 en comparació al 2009 –any en que es van prendre les mesures urgents per reactivar l'economia– «no trobem cap sector que hagi recuperat els nivells anteriors d'activitat».
Importacions en caiguda lliure/ A tall d'exemple i en relació al 2009, els comerciants exposen que les importacions d'electrònica, un dels sectors que l'any passat va créixer en relació als dos últims anys, cauen un 25%, les de roba i calçat cauen un 11% i les de perfumeria també cauen un 13%. Per això i perquè el sector comercial com a pilar del model econòmic d'Andorra suporta moltes noves càrregues econòmiques i fiscals, demanen que es redueixi de nou el preavís del lloguer a 30 dies en lloc de sis mesos, perquè estan convençuts que la mesura va ser útil al seu dia per promoure l'obertura de nous comerços mentre que «el canvi anunciat estem convençuts que serà un fre clar a la creació i obertura de nous negocis».
Per a més informació consulti l'edició en paper.