PUBLICITAT

Riberaygua posa el seu càrrec a disposició però Toni Martí el ratifica

  • El ministre de la Presidència s'oposa fermament a la decisió del cap de Govern de destituir Peralba
CLARA GARNICA / JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Riberaygua jura el càrrec davant de Martí, el gener del 2013 Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, assegurava el passat dilluns que la decisió de destituir el director de la Policia, Joan Ramon Peralba, no havia estat fàcil i fins i tot la va qualificar com de «les més dures» des que va assumir el lideratge del Govern. I va ser difícil, en part, per l'oposició que càrrecs com el ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, van mostrar durant la reunió mantinguda dilluns al matí. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, Riberaygua es va oposar fermament a la destitució de Peralba perquè considera que ha de prevaler la innocència dels directors de la Policia, i va anunciar als ministres que posaria el seu càrrec a disposició del cap de Govern. I Així ho va fer ahir al matí, quan va enviar una carta al cap de Govern posant a disposició el seu càrrec. Però Martí ho va rebutjar per raons d'Estat.

El cap de Govern va demanar a Riberaygua que continués fins al final de la legislatura per tirar endavant els projectes que l'Executiu té en marxa, com la negociació amb els comuns per les competències. Finalment el ministre de la Presidència (que va ser ministre de Justícia i Interior en l'època de Pintat, quan va passar tot l'afer de les escoltes telefòniques a policies) va accedir a aquesta petició de Martí.

La Policia necessita un director / D'altra banda, i segons consta al Codi de Procediment Penal, hi ha certs aspectes que requereixen de la figura del director de la Policia i que sense ell no es poden procedir a executar, malgrat que el cos pugui funcionar de manera correcte en el dia a dia. El director de la Policia és el representant davant del Batlle de certs oficis judicials, com per exemple requeriments de citacions de persones o la demanda de continuar una investigació. Són oficis que el Batlle només pot sol·licitar al director de la Policia, segons consta al Codi de Procediment Penal, i posteriorment el director és qui ordena a qui correspongui que ho dugui a terme.

Una possibilitat, mentre no se li trobi un substitut a Peralba, seria nomenar a un director interí que pogués executar aquestes accions.

DA, A FAVOR DE LA DESTITUCIÓ / En un altre ordre de coses, el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra va mostrar ahir el seu suport a la decisió presa pel Govern de cessar Peralba i el director adjunt, Pere Gispert. El president suplent del grup parlamentari, Daniel Armengol, va indicar que després que se'ls hagi explicat la situació, el grup s'ha mostrat d'acord amb la decisió. Diversos membres del grup parlamentari van expressar la seva comprensió pel fet que al capdavant de la Policia no hi puguin estar persones que hagin de ser citades a declarar com a inculpats, segons va recollir l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT