PUBLICITAT

Sancho i Gispert opten finalment per jubilar-se del cos de Policia

  • Surana, que és president del SIPA i que va ser destituït com a cap del GIPA també abandona el cos
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Peralba i Gispert durant la celebració de la patrona de la Policia, l'any 2009 Foto: TONY LARA

La Policia continua sent font de notícies. Encara que s'havia insinuat, ahir es van fer oficials les jubilacions de Ramon Sancho, Pere Gispert i de Xavier Surana. Segons la nota interna que ahir va circular per l'edifici de l'Obac, els tres s'acullen al dret de jubilació. Així de concís. No obstant això, casualment els fins ahir tres membre del cos estan o han estat implicats en diversos afers polèmics.

Ramon Sancho, cap d'assumptes interns, i Pere Gispert, director adjunt, estan presumptament relacionats amb el polèmic cas de les gravacions il·legals a la Policia, un afer que ha motivat la destitució del director del cos, Joan Ramon Peralba, que ha estat substituït per Jordi Moreno. Ambdós abandonaran la Policia dissabte.

Per la seva banda Xavier Surana deixa el cos avui mateix. Surana va ser cessat com a cap del Grup d'Intervenció (GIPA) després que sortís a la llum la polèmica adjudicació de material de la Policia a l'empresa XS Equipaments, que té com a titular del negoci el pare del sotsoficial, que a més és president del SIPA, sindicat que ara haurà de buscar un altre responsable.

Declaració crucial / Per la seva banda Sancho és el principal protagonista de les diligències que s'estan fent a la Batllia sobre les escoltes il·legals a la Policia. La seva declaració davant la batlle que instrueix el cas va ser crucial perquè el fiscal general, Alfons Alberca–que temps abans volia arxivar el cas– es veies obligat a citar com encausats a Peralba i Gispert. Sancho va assegurar que les escoltes i les còpies de les converses punxades les feia seguint ordres de la direcció, durant l'anterior etapa de Peralba en la direcció, entre el 2007 i el 2009, encara que no va ser fins el 2010, amb Jordi Lluís com a director amb el Govern socialdemòcrata, que es va descobrir que el botó que servia per decidir les gravacions no funcionava i que se seguien gravant les converses.

Per optar a la jubilació són necessaris 15 anys de servei si la incorporació va ser anterior al 1989, i 20 anys si va ser posterior. Gispert i Sancho són veterans, i ambdós porten més de trenta anys treballant al cos. Encara que no hi ha cap explicació sobre la decisió d'acollir-se a la jubilació, algunes fonts la relacionen directament amb les presumptes escoltes il·legals.

Peralba va rebre dimarts la citació de la Batlle per declarar el proper 26 i 27 de febrer al matí. A més de Peralba, també estan citats a declarar la setmana del 22 de febrer els oficials Ramon Sancho i Jordi Boixader, i l'exdirector adjunt també destituït, Pere Gispert.

Concretament, Gispert ho farà també el dia 26 i 27. El 25 de febrer tornarà a declarar Ramon Sancho, mentre que el 24 de febrer ha estat citat a declarar Jordi Boixader, que el va succeir en el càrrec, per donar explicacions sobre la suposada destrucció de les cintes enregistrades.

Les declaracions dels policies són molt esperades per veure si les seves explicacions donen una mica de llum a uns fets que fins ara ningú ha estat capaç d'explicar de forma clara.

SIPA / La junta directiva del Sindicat de Policia d'Andorra (SIPA) ha posat els seus càrrecs a disposició dels membres del sindicat i engega un procés electoral per buscar «un relleu» a tot el comitè executiu. Així ho va explicar ahir el portaveu del SIPA, Joan Comella, que va indicar que després que el president, Xavier Surana, hagi demanat la jubilació voluntària consideren que és «una qüestió de principis», ja que van iniciar el projecte de forma conjunta i «no tenia massa sentit» continuar sense ell. Ara esperen la presentació de noves candidatures i que se celebrin eleccions per decidir la nova junta.

«Després de reunir-nos amb el Comitè Executiu hem valorat el context i el moment», va exposar el portaveu del SIPA, Joan Comella, per argumentar la decisió de la junta de posar els seus càrrecs a disposició de l'assemblea general del sindicat.

Comella va assegurar que és «una qüestió de principis» perquè un cop el president, Xavier Surana, ha demanat la jubilació voluntària no veuen «massa sentit a continuar amb el projecte».

Segons Comella, amb els objectius assolits «és el moment de fer el canvi i demanar als afiliats que es pronunciïn i mirin de fer-nos un relleu a tot el Comitè Executiu». Per això han engegat la maquinària electoral i han convocat una assemblea perquè es presentin noves candidatures i s'escullin els nous representants, informa l'ANA.

Ara mateix, va dir el portaveu del SIPA, no tenen intenció de tornar-se a presentar «perquè hem passat moltes batalles, moments molt crítics i molt durs». A més, va assenyalar que hi ha «altres neguits» dintre dels propis afiliats i «és un bon moment per deixar pas a altres qüestions».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT