PUBLICITAT

Arcalís genera un impacte anual de 25 milions d'euros pel país

  • Els inversors privats mantenen l'interès però el comú busca també fórmules amb la col·laboració pública
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Dolsa i Espot es donen la mà, ahir abans de començar el Consell de Comú Foto: ÀLEX LARA

La recent auditoria externa feta sobre les instal·lacions d'esquí d'Arcalís exposa com a element més destacat que l'estació genera al país un impacte econòmic de 25 milions d'euros anuals. Pel que fa a la parròquia, l'impacte econòmic és de cinc milions d'euros, segons va explicar ahir el conseller de Finances, Jordi Ordóñez.

Aquesta xifra ha de servir com a carta de presentació de l'estació per trobar possibles vies que permetin millorar la seva viabilitat econòmica, tenint en compte que, tal i com va recordar ahir el conseller de la minoria, Enric Dolsa, Arcalís costa a la corporació vora 2,5 milions d'euros l'any. De fet, i un cop ja s'ha enllestit l'auditoria externa, el consell d'administració de Secnoa ha acordat celebrar «un especial monogràfic», segons paraules de Dolsa, per analitzar el seu futur i «veure si hi creiem o no hi creiem».

L'opció prioritària, tant al parer de la minoria com de la majoria, és la de l'entrada d'un inversor privat. De fet, Ordóñez va assegurar en declaracions posteriors al Consell de Comú que l'interès dels inversors forans que van visitar la parròquia durant aquestes festes de Nadal es manté.

Aquesta porta està oberta però el comú n'estudia d'altres, les quals es posaran sobre la taula en aquest monogràfic, previst per la setmana vinent. També es pensa en el Govern, a qui se li plantejaran accions tenint en compte aquests 25 milions d'euros que l'estació deixa a Andorra en concepte de despesa dels seus esquiadors. «Sempre demanem al Govern un cop de mà», va manifestar el conseller. «Primer va ser amb l'IGI, després pel tema de l'energia», va recordar, i també pel que fa als accessos. Des del comú es va reiterar ahir que cal una inversió contundent en la carretera per tal que no s'hagi de tancar cada cop que hi ha nevades –aquesta temporada, malauradament és una situació que s'ha donat en cap de setmana, quan hi ha més afluència.

«Ja sabem que Arcalís no és rentable perquè els accessos són llunyans i tampoc hi ha punts de restauració», va exposar el conseller. També en aquest sentit, no es descarta que l'entrada dels privats pugui ser a canvi d'instal·lar un millor accés a pistes, com un telecabina, tal i com ja va avançar a aquest rotatiu el cònsol de la parròquia, Ventura Espot.

En qualsevol cas, ahir la corporació no va voler concretar massa quines vies estudia, tret d'aquests inversos privats i d'una possible sinergia amb ajudes públiques. Tampoc la minoria va voler avançar què proposaran durant les reunions de la setmana vinent. Però ja va voler deixar clar que el seu criteri «no difereix del que proposàvem al 2004», quan Dolsa era cònsol, i que si no hi ha solucions privades «hi ha solucions públiques». Dolsa va plantejar que és «complicat» que un inversor pugui interessar-se en l'estació, quan aquesta té pèrdues de «2,5 milions l'any».

INVERTIR A CANVI DE PROMOCIONS / La proposta que van fer els inversors privats forans interessats en la gestió d'Arcalís és entrar a canvi de poder realitzar diversos projectes de promocions immobiliàries a la vall, del Serrat cap a baix. Tal i com va explicar Espot a EL PERIÒDIC el passat desembre, aquests inversos forans «estarien disposats a fer promocions immobiliàries i fins i tot estarien estudiant millorar els accessos, per exemple, connectant l'estació amb un telecabina que sortís d'Arinsal, o d'aquestes possibles nous nuclis immobiliaris que farien els propis privats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT