PUBLICITAT

Casadevall lloa el saig per acabar amb els 50.000 dossiers acumulats

  • Entre uns 10.000 i 15.000 no es poden cobrar perquè pertanyen a persones que han marxat del país
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casadevall en la inauguració de l'any judicial, el 2012 Foto: ÀLEX LARA

La Batllia està abarrotada i fregant el col·lapse. No és tracta de falta de recursos humans, sinó de l'acumulació d'expedients que són gairebé impossible de tramitar. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, explica que hi ha un «estoc de 50.000 dossiers» per impagaments dels comuns, govern i d'altres» als quals difícilment es poden fer front, tot i que d'aquests uns 10.000 o 15.000 corresponen a persones que han marxat del país. I és que encara que un morós tingui un deute de cinc o deu euros «cal obrir un dossier, la qual cosa representa una feinada brutal, mentre que si les administracions pugessin fer les gestions tot seria més àgil i econòmic», assenyala Casadevall. La majoria són contribucions –rebuts d'aigua, foc i lloc– o multes que no s'han abonat, i si finalment els comuns o la policia tenen les atribucions per exigir aquest pagament «ens traurien una feina important», afegeix el president de la Justícia.

Embargaments / No és estrany, doncs, que Casadevall estigui satisfet amb la reforma que ha presentat el ministre de Justícia, Xavier Espot. El nou sistema d'embargaments i execucions judicials es basarà en tres lleis: la dels saigs, la reguladora dels embargaments i la de modificació del codi de l'Administració. Amb aquestes novetats les resolucions judicials civils les executarà el saig i les administratives les podrà executar la mateixa administració (o podrà decidir recórrer al saig mitjançant un mecanisme flexible aconseguint, d'aquesta manera, descarregar de feina els tribunals. Pel que fa a les execucions de resolucions judicials penals però de responsabilitat penal ex delicto, és a dir, de responsabilitat civil, el ministre es favorable també a desjudicialitzar-les però és un aspecte que encara s'està estudiant. Pel que fa a les execucions actualment a tràmit el ministre va explicar que aquelles que ja siguin actives (perquè el batlle ja hagi embargat o rebut diners a compte) continuaran gestionant-se com fins ara i la resta passaran a funcionar amb el nou sistema (s'avisarà a la part executant que ha d'anar al saig o, en el cas de l'administració, que la pot executar també ella mateixa).

Casadevall ho veu clar: «El batlle s'ha de dedicar a fer la sentència i el saig permetrà treure feina a la Batllia perquè anem molt justos. Aquest model funciona molt bé a França i s'ha comprovat que permet agilitzar les execucions de les sentències».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT