PUBLICITAT

La reforma del transport sanitari comportarà fins a 15 acomiadaments

  • Els Bombers passaran a assumir el 33,5% dels serveis no medicalitzats i necessitarà 5 efectius més
  • El canvi comportarà un cost addicional de mig milió d'euros però permetrà l'estalvi d'un milió
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic

la reestructuració del transport sanitari que ha acceptat el Govern és aquella en la qual no canvia res del transport medicalitzat, amb uns 1.250 serveis l'any (interns i externs) i que segueix en mans del SAAS, però sí canvia l'estructura del transport no medicalitzat, tal i com va explicar ahir la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez.

En aquest segon cas, els Bombers passaran a encarregar-se del 33,5% dels serveis no medicalitzats (uns 4.500 transports a l'any), quan abans només ho feien del 2,75% (371). Per contra, la feina de les empreses subcontractades es limitarà al servei extern (programat i no programat) i els serveis a pistes d'esquí, que representa un percentatge del 7,46% equivalent a uns 1.000 transports (amb el sistema actual realitzen 5.199 viatges, el 39%). L'únic servei que es manté igual és el transport sociosanitari, que el seguirà realitzant la Creu Roja (7.00).

Així doncs, aquest canvi comportarà una disminució de la necessitat d'efectiu de les empreses privades subcontractades, que pot comportar l'acomiadament d'entre 12 i 15 tècnics de transport (TTS), segons va admetre Rodríguez, als quals calculen que caldrà pagar una indemnització de 400.000 euros. I per altra banda l'augment dels efectius del Cos de Bombers, que el ministre d'Interior, Xavier Espot, va xifrar en cinc.

Tot i els costos addicionals (que seran de 545.243 euros), els ministres van defensar que el nou model comportarà un estalvi d'1.012.247 euros.

OPTIMITZACIÓ DE RECURSOS / El ministre Espot va manifestar ahir que el fet que el cos de Bombers assumeixi un important volum del transport sanitari no medicalitzat és possible i sense augmentar-ne el cost, tot i les cinc contractacions que són necessàries.

Això és, segons el ministre, gràcies a la «reordenació interna» que ja s'ha anat duent a terme des de principis d'any amb «un canvi del sistema de planificació» per tal «d'evitar l'escreix d'hores extraordinàries». Els cinc nous efectius «permetran mantenir les hores extraordinàries a zero, poder retornar quatre efectius per caserna i fer-se càrrec del transport sanitari», gràcies a la «optimització de recursos dins del cos de Bombers» .

Interior ha previst que caldrà destinar 750.000 euros durant els propers cinc anys per contractar els nous agents, 30.000 euros més per formar i equipar el cos i uns 165.000 euros per adquirir dues noves ambulàncies. A tot això, cal restar-hi uns 800.000 euros, que és el que el Govern calcula que s'estalviarà en concepte d'hores extres als Bombers, després de la reestructuració feta.

Calendari / Pel que fa a quan s'implantarà el nou sistema, la ministra Rodríguez va dir ahir que podria estar a punt en un parell de mesos. Espot va posar de relleu que «la llei del pressupost no permet la contractació de nous funcionaris, i cal fer la tasca paral·lela d'entrar a tràmit parlamentari el projecte de modificació d'aquesta llei del pressupost per a l'any 2014».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT