PUBLICITAT

L'Acoda celebra que el Renova s'apliqui a tot tipus d'edificis

  • La mesura és única en els països de l'entorn i permet reformar immobles destinats a ús comercial
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una rehabilitació a l'avinguda Tarragona, en ple centre de la capital Foto: TONY LARA

El gerent de l'Associació de contractistes d'obres (Acoda), Víctor Filloy, va explicar ahir que «el sector està satisfet perquè el Govern ha tingut en compte els suggeriments que se li van fer a l'hora d'aprovar la nova edició del pla Renova, dotant-lo amb més diners, tant pel que fa a les subvencions com a la línia de crèdits». I va argumentar que «des de fa un any, el pla s'ha millorat amb diverses mesures per incentivar la demanda de rehabilitació d'edificis». La primera d'aquestes mesures «és l'allargament del finançament que passa de set a 15 anys, i la segona, igual o més important, és l'obertura del crèdit a edificis d'ús públic, com ara hotels, i edificis de negoci». Filloy va insistir molt en aquesta segona característica de la nova edició del Renova dotat amb un milió d'euros per a subvencions i gairebé 20 milions per a crèdits tous. I va destacar que «És una mesura que no existeix enlloc més. El pla ja no és limita només a l'habitatge sinó que ho inclou pràcticament tot». En quant a l'allargament del termini de finançament, Filloy va exposar que en que «és una mesura clau perquè els propietaris acabin de decidir-se». Cosa que va explicar pel fet que «així poden tornar els diners més còmodament» i va afegir que «aquest era un dels neguits que havíem fet arribar a l'Administració, perquè allargar el termini de finançament permet als propietaris tornar el préstec sense descapitalitzar-se». Filloy va explicar que «segons els càlculs d'enginyeria, en 15 anys el retorn en eficiència energètica és tal, que permet reemborsar el préstec únicament amb l'estalvi que representa». El gerent de l'Acoda també va felicitar el Govern per haver duplicat el pressupost de les subvencions que «ara és d'un milió d'euros cosa que evitarà que torni a passar com l'any passat, quan en pocs mesos ja s'havia esgotat la dotació i el programa anual només va estar en vigor sis mesos, a més aquest any també es preveu que en cas que s'esgoti, es pugui reconduir en altres partides». Tot i destacant que la subvenció pot anar del 10% al 40% en funció de l'estalvi energètic, també va recalcar que «som l'únic país al món en que això és així».

En quant a l'obligació de rehabilitar els edificis vells, Filloy va defensar el pla del Govern que en lloc d'obligar vol persuadir els propietaris d'integrar millores per a l'eficiència energètica per reduir la despesa del país. I va argumentar que «si és cert que el Govern no obliga ningú a fer obres, cal esperar que el Renova tingui un efecte en cadena». Cosa que va argumentar pel fet que «quan es rehabilita un edifici els inquilins també estan més còmodes i paguen una factura energètica més lleugera, i aquí és on intervé la llei del mercat perquè al cap i a la fi, els inquilins trien i si poden viure en un edifici rehabilitat no es quedaran en un que quedi obsolet».

Sense ITE / No obstant això, Filloy va persistir en que el sector no deixa de reclamar la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE),una mesura relacionada amb l'estructura i la seguretat dels inquilins però també de les persones que poden circular al voltant, que «és inconcebible que en un país com el nostre, per les seves característiques orogràfiques, no la tingui». Filloy va insistir en la necessitat de renovar el parc immobiliari, sobretot quan «es duplica el pressupost de Turisme amb la voluntat d'apostar per un turisme de més alt nivell», i va concloure que «aquesta voluntat no concorda amb un país on els edificis cauen a trossos, cal fer les dues coses, o cap». I va defensar que si és cert que caldria invertir més diners per renovar el parc immobiliari, la iniciativa tindria dos sortides molt positives d'una banda, afegir valor a l'estètica del país i fer-lo turísticament més atractiu, i de l'altra, reactivar el sector de la construcció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT