PUBLICITAT

Fitxat el mexicà Martínez

  • El MoraBanc es fa amb un aler polivalent que torna a Espanya després d'un cicle breu al Gran Canària
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martínez, amb la samarreta del Soles en un duel del curs passat Foto: EL PERIÒDIC

Sense fer soroll, cosa estranya en el mercat d'estiu en el món del bàsquet ACB, el MoraBanc Andorra va confirmar ahir el fitxatge de Román Martínez, un aler mexicà de 26 anys i 1,98 metres que destaca per la seva polivalència i per ser un d'aquells jugadors catalogats «d'equip». Un fitxatge lluny dels focus mediàtics, sense altres interessats pel mig que puguin encarir la operació, de cert risc però amb molt bona pinta.

Martínez té també nacionalitat mor-americana, ja que tot i néixer a El Paso va viure gran part de la seva vida als Estats Units. Es va formar a l'Universitat de Nuevo México, on va militar entre el 2006 i el 2010, acredintant 9 punts i 5 rebots per partit. Posteriorment va viure una cursa etapa de pocs mesoso a Espanya i de la mà del Gran Canaria, equip amb el qual va jugar 8 partits a l'ACB i tres de l'Eurocup.

Durant aquest periode no va tenir la confiança dels tècnics i va ser cedit al La Palma, de LEB Or, però en la darrera temprada va decidir tornar a la lliga mexicana amb el Soles de Mexicali, on va oferir un gran rendiment a les ordres de l'entrenador espanyol Ivan Déniz. Els seus números: 14,2 punts per partit, 4,6 rebots y 2,1 assistències, con un 42% d'encert des de la línia de 6,75.

Això l'ha permès ser convocat per tenir un rol de pes amb la seva selecció per disputar el Mundial 2014 d'Espanya del pròxim mes i també poder viure una segona etapa, amb més experiència i maduresa, en el bàsquet europeu de la mà de l'equip que dirigeix Joan Peñarroya.

CAMPIÓ DEL CENTROBASKET / Román Martínez, tot i haver passat tota la seva vida als Estats Units, tenia uns antecedents familiars que el connectaven amb el bàsquet mexica ja que el seu avi Francisco Kiko Martínez va aconseguir la medalla de bronze als Jocs Olímpics de Berlin al 1936. Aquest vincle el va portar a nacionalitzar-se i a convertir-se en un dels jugadors importants de l'equip nacional mexicà.

Sense anar més lluny, fa només un parell de setmanes es va proclamar campió del torneig centreamericà, el Centrobasket, jugant amb la selecció mexicana. Martínez, va anotar 14 punts en la final (74-60 contra Puerto Rico) i va acabar entre els deu millors jugadors del torneig en tirs de tres i pilotes recuperades. El nou aler del MoraBanc va deixar palès el seu dinamisme, llançament exterior i lectura del joc.

Peñarroya avala aquest fitxatge, poc mediàtic però d'aquells ideats més en bregar vestidors: «És la figura d'escorta-aler que buscàvem. Pot actuar de 2 amb Betinho o de 3 amb Navarro, va bé en el rebot ofensiu, sap jugar sense pilota i és una amenaça en els triples», va lloar abans de destacar: «Ha crescut molt en el darrer any i m'agrada perquè sobretot és un jugador d'equip que donarà equilibri».

I, tal i com s'ha acostumant al Soles de Mexicali, és un jugador en aprenentatge i millora constant; allà ha estat el motor de l'equip i s'ha guanyat el crèdit en els moments límit, donat que s'ha convertit en un tirador eficaç, amb una mà ràpida per treure tirs en estàtic o sortint dels bloquejos.

També Francesc Solana, director general de l'entitat tricolor i l'encarregat de trobar en el mercat les peticions del tècnic manresà, va tenir paraules d'elogi vers Martínez: «Es tracta d'un jugador complert, amb un gran joc sense pilota, i que serà important en la nostra concepció del joc».

10 JUGADORS EN PLANTILLA / Román Martínez es converteix així en el quart fitxatge en el retorn del MoraBanc a l'elit del bàsquet espanyol després dels ja anunciats de Víctor Sada, Georges Bogris i Joao Gomes Betinho. Amb els contractes vigents de Jordi Trías, David Navarro, Asier Zengotita i les renovacions de Shaun Green, Marc Blanch i Thomas Schreiner –a més de la recent de Peñarroya, per dos anys– són ja deu els jugadors que hi ha en nòmina i tan sols falten dos per acabar de confeccionar la plantilla 2014-2015.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT