PUBLICITAT

El penúltim esglaó

  • La FAP busca recursos per inscriure una selecció a l'Euro sub-20
  • És el pas previ abans del renéixer de l'absoluta
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El gruix de jugadors preseleccionats de la futura sub-20, després d'un entrenament al Pavelló Comunal Foto: FAP

El passat 11 de juliol es va complir un lustre des que la selecció nacional d'hoquei sobre patins va disputar el seu últim partit oficial. Va ser contra els Estats Units en el Mundial A de Vigo 2009, en el partit per eludir l'última posició que Andorra va perdre per 4-3.

Allò va ser tan tràgic que va provocar un final de cicle que encara avui perdura, amb la retirada de diversos jugadors per sobre dels 30 anys. Però que Rosa Torné, la presidenta que va entrar a la Federació Andorrana de Patinatge (FAP) al 2011 i prenent el relleu de Josep Maria Vila, va posar-se com un dels objectius principals del seu mandat fer renéixer l'absoluta.

La nova junta va crear un projecte a llarg termini. Les línies mestres, per sobre, exposaven tornar a començar de zero i es va fer una aposta clara per la selecció sub-17 de llavors, que ha anat disputant Europeus anys rere any aconseguint els millors resultats de la història tricolor en aquesta categoria: un sisè lloc i dos cinquens. Aquest any, d'aquí a una setmana, el repte –més que l'objectiu– serà entrar a semifinals. Paraules majors amb superpotències com ara Espanya, Itàlia, Portugal o França.

Aquest grup ha anat guanyant experiència en competició i perfeccionant-se com a bloc, a més de guanyar-se un respecte dins del Vell Continent, però alguns d'ells ha complert ja la majoria d'edat i ja no poden jugar amb la sub-17. «No se'ls pot tallar la progressió ni la formació a nivell de selecció i per això, fa un any que la junta directiva va decidir que aquest any s'havia de donar un pas endavant en el projecte», alerta la presidenta en referència a la creació de la sub-20 per disputar l'Europeu que es jugarà del 2 a l'11 d'octubre a Porto.

Data límit: el 31 d'agost

El problema principal és que la junta va demanar al Govern 8.000 euros més de la subvenció esportiva d'aquest any per cobrir aquest desplaçament però va rebre una negativa. Així que des de fa cosa de mig any s'estan buscant recursos econòmics que permetin pagar el desplaçament per poder. S'ha de formalitzar la inscripció abans del 31 d'agost, que és la data límit, així que el temps juga en contra. «És complicat trobar algun patrocinador, però no desistim perquè és bàsic que els que ja no puguin jugar amb la sub-17 continuïn amb la seva progressió. El trobarem i hi anirem», apunta Xavier Picanyol, vicepresident de la FAP i ànima mater d'aquest projecte juntament amb Torné.

La prova de què ara s'ha de donar pas al naixement de la sub-20 és que fins i tot s'ha designat al tot terreny Roger Corral com a seleccionador –ho és també de la dels petits, a més de ser el director tècnic i el responsable de l'hoquei escolar– i aquest ja està treballant amb un grup de 15 nanos per preparar la gran cita: Rui Veigas, Sergi Mateos i Carlos de Sousa (porters); Cuadrado, Montané, Bayona, Pol Moya, Llorenç Miquel, Gerard Miquel, Oriol Antequera, Adrià Antequera, Arnau Dilmé, Marc Pallarès, Marc Rodríguez i Anton Borrell.

Cinc d'ells es quedaran fora de la llista definitiva. Així que per fi hi ha on escollir i, a base de resultats, s'ha demostrat –a nivell de club són tercers d'Espanya, l'NBA d'aquest esport, i segons de Catalunya, que és el bressol– que també hi ha qualitat i una base sòlida de futur.

Per això Torné no té dubtes de que el pròxim pas a fer no serà crear la sub-23, sinó directament l'absoluta: «Depèn del nivell que mostrin ara però aquesta ‘fornada' ja ens està donant alegries i és el futur. A aquest ritme, en un màxim de dos anys tindrem absoluta».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT