PUBLICITAT

La salut és el primer

  • Marc Oliveras, amb lupus, obligat a deixar la competició durant uns mesos i gairebé es perd la temporada
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Oliveras, ahir, emocionat durant la roda de premsa en què va anunciar el seu problema de salut Foto: TONY LARA

Després de la retirada de Kevin Esteve al final de la passada temporada, i una vegada superada la baixa d'un altre pes pesant com era Roger Vidosa l'any anterior, la Federació d'Esquí posava les mirades en la perla Marc Oliveras, un jove amb altes aspiracions i qualitats com per arribar lluny, atés els resultats i l'empenta que va demostrar l'any passat. L'esquiador, però, s'ha vist obligat a deixar la competició sense data inicial de tornada per culpa d'una malaltia autoimmune, un lupus que ha de tractar i que no permet que la seva preparació física estigui al nivell d'un esportista d'elit. Per entendre-ho, no corre perill la seva vida ni res semblant, però com va explicar el metge Bernat Escoda «si fem una preparació d'alt nivell posem en risc la seva salut». Així doncs, la decisió és evident: una pausa en la seva trajectòria esportiva.

«Hem decidit anar poc a poc, estar en el club, tenir sensacions... però el primer és recuperar-me, prefereixo estar bé de salut i tornar el més fort possible», va manifestar ahir, emocionat, amb llàgrimes als ulls, un Marc Oliveras que sap que perd un any d'esquí però que ha de pensar en la seva salut. «Els primers objectius que tindrem amb el Marc», hi va afegir Carles Visa, director tècnic de la FAE, serà «primer que es recuperi del brot que ha patit, segon respectar el període d'adaptació entre aquesta nova situació i l'esport d'alt nivell perquè no tenim massa informació i no sabem el que ens podrem trobar, i tercer intentarem mantenir al màxim tant el nivell tècnic com el físic, segons ens permeti aquesta nova situació».

«Jo em noto bé, els dolors en les articulacions estan solucionats i ara hem d'anar controlant», va assegurar ahir Oliveras, que amb tot ha passat un estiu molt dur intentant primer esbrinar què tenia exactament, i després posar-li remei i assumir la decepció d'haver de deixar la preparació i la temporada. L'andorrà ja no va viatjar a Ushuaia en la primera estada de pretemporada de tot l'equip per culpa del virus. Ell ja notava que alguna cosa no anava bé i en l'analítica de pretemporada va sortir el lupus. En aquells dies no estava clar si era greu o no, si assimilaria o no la càrrega de treball, per la qual cosa el metge va decidir deixar-lo a Andorra per no prendre riscos.

«No tenim gaire informació de com afecta el lupus en l'esport d'alt nivell», va assegurar ahir Visa. El metge Bernat Escoda, per la seva part, va explicar que ara es tractava «d'un brot agut» i que té «efectes secundaris en els tendons, músculs i possibles problemes». «Una vegada passi això», hi va afegir el metge, «pot tornar». Per això, Escoda insisteix en la necessitat de baixar el ritme, que l'esquiador oblidi una preparació específica i exigent i assumeixi que ha de carregar menys pesos, fer menys sèries. És a dir, no guanyar condició física, tot i que intentar no perdre-la. El que Escoda explicava com «un entrenament adaptat, però no per cobrir els objectius esportius». Visa va dir que no hi ha molts casos en esportistes d'elit, i que per tant s'ha d'anar en compte.

MOLTA CURA / Escoda, ahir en roda de premsa, donava la versió mèdica. Segons el doctor, «que el seu estat sigui de normalitat ara no vol dir que no hi hagi un altre brot». «Es tracta», va informar, «d'un trastorn autoimmune, l'organisme crea anticossos», i afecta a les articulacions. De fet, Oliveras va assegurar ahir que els primers símptomes que tenia era «que les pulsacions no eren normals», que tenia problemes «a les mans i els peus», i finalment que a ell li ha afectat a nivell renal. «Té un tractament amb efectes secundaris, si el posem al límit estarem posant en risc la seva salut. No se sap com reaccionarà la malaltia, i tampoc com reaccionarà ell», va dir el metge.

NO HI HA DATA DE TORNADA / Donada aquesta situació, el que la FAE, el corredor i el metge descarten és posar una data de recuperació: «No hi ha data, seria dolent i contraproduent perquè seria posar-li una pressió que no cal», va dir Escoda.

SUPORT GENERALITZAT / La notícia de la retirada momentània d'Oliveras queia en les xarxes socials com una bomba i ahir eren nombroses les mostres de suport cap a aquest corredor, molt estimat per l'afició andorrana. En aquest mateix sentit es van manifestar des de la FAE en roda de premsa. Carles Visa va assegurar que la Federació agraïa «la seva valentia i les ganes de continuar amb la seva carrera esportiva», però recordava que el més important és la seva recuperació.

SENSE GIRA NORD-AMERICANA / La idea inicial de la FAE era que Oliveras competís en les proves del circuit nord-americà en l'inici de la temporada i d'aquesta manera incorporar a l'equip de velocitat un dels esquiadors joves que ara són a Ushuaia de pretemporada. Davant de la impossibilitat d'Oliveras de ser-hi, la FAE descarta per tant que hi hagi aquesta concentració nord-americana, amb la qual cosa tots els joves continuaran amb el programa normal.

ANDORRA NO SERÀ ALS MUNDIALS / La baixa de Marc Oliveras obliga la FAE a canviar els plans de cara a les competicions de la temporada 2014-2015. Assumida la renúncia a la Copa d'Europa i a la Copa del Món, i evidentment al circuit FIS, ahir Carles Visa anunciava que la presència de la FAE als Mundials que acollirà Vail i Beaver Creek (Estats Units), del 2 al 15 de febrer, és impensable en categoria masculina. «Sí hi serem en categoria femenina», va concretar tot pensant en Mireia Gutiérrez, que és de concentració a Sud-Amèrica amb Carmina Pallàs i Sara Raméntol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT