PUBLICITAT

El Govern reconeix que regular el dret de vaga és urgent

  • La vaga dels duaners i del professorat de l'Escola Andorrana centra la roda de premsa setmanal
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra d'Educació, Roser Suñé, i el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va reconèixer ahir que la vaga convocada avui pels funcionaris de la Duana i pel professorat de l'Escola Andorrana, fa sentir una mica més la urgència de regular el dret recollit per la Constitució, sobretot per acotar-lo i assegurar els serveis mínims quan sigui necessari. Cinca va dir que «tal com va explicar el ministre Espot fa uns dies al Consell General, tenim enllestit un projecte de llei que regula el dret de vaga i les aturades patronals», i va afegir que «la discussió no és per tancar el text sinó per acabar de decidir si es tramita en un sol paquet amb la modificació del Codi de relacions laborals o si pel contrari, es tramita com una regulació del dret, de manera puntual».

El ministre portaveu va explicar que en el primer cas de figura –incloure la regulació del dret de vaga en el Codi de relacions laborals–, la regulació del dret de vaga no serà per aquesta legislatura perquè la modificació de la llei laboral és molt més àmplia i requereix més temps. Per això no va descartar «entrar a tràmit una proposició o projecte de llei perquè la feina l'hem feta amb el grup parlamentari», i va concloure que «la setmana que ve prendrem una decisió».

disposicions especials / Per assegurar els serveis mínims durant la primera hora lectiva d'avui a tots els centres de l'Escola Andorrana, la ministra d'Educació, Roser Suñé, va explicar que les escoles estaran obertes i acolliran els alumnes igualment.

A més, també va afegir que s'havia informat als pares de totes les mesures adoptades pel Ministeri d'Educació en una circular informativa. La ministra es va felicitar de «la voluntat del Sindicat de l'ensenyament públic per mantenir la normalitat i les condicions òptimes de seguretat per als alumnes». I és que la majoria de centres va comunicar al Ministeri que estava en disposició de garantir tant l'obertura com la seguretat dels alumnes amb personal propi durant l'hora de vaga.

La ministra va explicar que «per assegurar la vigilància a les aules es necessitaven uns 150 efectius», i que els mateixos docents s'encarregarien d'aquesta comesa. En la resta de centres el Ministeri també preveu «un reforç de 30 persones més» va afegir Suñé. De fet l'Administració tenia previst reforçar els recursos dels centres que ho requereixin amb el personal de l'empresa contractada per a la vigilància de patis i menjadors. En quant al comunicat fet públic ahir per l'Associació de Pares de l'Escola Andorrana que expressava el seu enuig perquè no s'els havia informat de la vaga, la ministra es va mostrar sorpresa i va assegurar que «l'Associació de Pares ha rebut informació nostra a mig matí quan hem enviat la circular a les escoles».

vaga a la duana / En quant a l'aturada que faran avui de deu del matí a dotze del migdia els duaners, Cinca es va congratular de que els «duaners s'han reunit amb la direcció del Departament de Tributs i Fronteres i la vaga de zel ha evolucionat cap a una vaga de dues hores, demà» – per avui– «i divendres». El ministre portaveu va afegir que «els duaners no despatxaran en els dos punts duaners fronterers cosa que afectarà el trànsit de mercaderies però no el de vehicles particulars». De la mateixa manera, els despatxos centrals, l'Agència Tributària a la baixada del Molí i el despatx de Fiter i Rossell, estaran tancats, així com els despatxos a les dues administracions de correus, espanyola i francesa. No obstant això, Cinca va assegurar que «s'ha pactat un servei mínim als dos punts fronterers amb la presència de dos agents i també ens han garantit que la fluïdesa del pas fronterer no es veuria alterada per l'acte reivindicatiu».

informació als transportistes / Cinca va explicar que el Govern havia informat els serveis de duana espanyols i francesos i també els transportistes i transitaris sobre la vaga dels duaners andorrans perquè «es puguin adaptar a l'horari de manera que els serveis es vegin minímament afectats».

Cinca va concloure que «entenem que la vaga acabarà afectant els passos fronterers, sobretot la duana espanyola».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT