PUBLICITAT

Betriu s'acomiada sense veure volar els avions

  • El promotor de l'aeroport de la Seu mort a l'edat de 97 anys i deixa un llegat ple d'energia i optimisme per a les generacions futures
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Josep Betriu Tàpies Foto: EL PERIÒDIC

Josep Betriu Tàpies va morir ahir a l'edat de 97 anys. L'empresari andorrà, originari d'Oliana, és conegut pel seu esperit emprenedor però també per ser un gran visionari que ens deixa sense poder veure el seu somni del tot assolit. Un somni que no era altre que veure l'aeroport d'Andorra–la Seu a ple rendiment, i els avions aterrar i enlairar-se plens de passatgers. I és que Betriu va ser el promotor de l'aeroport de la Seu d'Urgell a través de l'empresa Dausa (Desarrollo del Alto Urgel SA) que va crear expressament per la construcció d'aquest aeroport.

Les obres van començar el 1975 a les ordres del coronel Pellejero, enginyer aeronàutic, que es va enfrontar a la dificultat de desmuntar tot un turó per poder estendre la pista d'aterratge. El cost va ser de 3.000 milions de pessetes. Tot i que l'aeroport ja estava a punt el 1980, no va ser fins al 1982 que va obtenir tots els permisos per poder operar. Es va posar en funcionament el mateix any dels aiguats que van deixar l'àrea incomunicada, i va ser l'única via de comunicació per fer arribar els recursos de salvament. La companyia Aviaco va començar a operar una línia regular entre la Seu i Barcelona, però els intents per arribar a destinacions franceses o la programació d'un vol diari a Madrid no es van concretar, i el 1984 quan s'obria el túnel del Cadí, s'hi van fer els últims vols.

Empresari productiu

Betriu va perdre l'aeroport i el va tornar a rescatar. El 2007 però, va vendre la instal·lació –el 85% dels terrenys– a l'Institut Català del Sòl, que el va comprar per vuit milions d'euros. Ahir, el seu amic i col·laborador, Pere Joan Tomàs, recordava els trets característics de l'empresari. «Era una persona molt emprenedora i molt humana». I va afegir que «sempre va treballar molt, la seva il·lusió era crear i generar riquesa perquè beneficiés tothom». Exemple d'economia productiva, Betriu també va estar al capdavant del grup Taurus a Oliana, del grup Valira a Reus i evidentment, del grup Becier a Andorra. Home dedicat a l'empresa i a la família, no va parar mai i aconsellat pels que l'estimen, va vendre l'aeroport de la Seu.

Tot i que en els últims anys, ja havia fet el relleu generacional al front de l'empresa familiar, anava seguint els esdeveniments. Era un home intel·ligent i obert, en opinió de les persones que van tenir l'oportunitat de conèixer-lo o de treballar amb ell. I un pioner en la dinamització econòmica i social del Pirineu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT