PUBLICITAT

Pioners en la lluita contra el sida

  • Unicef Andorra va iniciar fa 10 anys el projecte solidari per combatre l'VIH al Camerun amb resultats ?molt satisfactoris' H El programa es basa principalment en l'ajuda a mares i infants
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: TONY LARA

Els Encants s'ha convertit en un símbol de l'esperit solidari del Principat. Els 13 anys de permanència i l'èxit edició darrere edició l'avalen. La sensació de sentir-se partícip d'un programa d'ajuda humanitària es manté intacta, i es potencia sabent que Unicef Andorra, sent d'un país petit amb una organització encara més petita, va començar fa 10 anys un projecte modest al Camerun que s'ha expandit fins arribar a rebre fons de molts països grans del primer món.

El projecte al Camerun / La directora de la ONG al Principat, Marta Alberch, va explicar a EL PERIÒDIC l'evolució del programa que van començar fa una dècada i on centren actualment els esforços. El programa d'acció treballa en quatre vessants destinades al control i l'eradicació, en la mesura del possible, de la sida.

La primera d'elles és «evitar la transmissió entre la mare i l'infant en el moment del part». La presidenta d'Unicef Andorra va mostrar-se entusiasmada recordant que quan van començar el projecte partien de zero i la implantació de les mesures ha sigut un èxit. S'ha demostrat que les mares zero positives que es prenen la medicació adient no transmeten el virus al nadó i d'aquesta forma «s'aconsegueix una generació sense VIH». «De totes les mares que passen pel centre», segons va confirmar Alberch, «el 90% fan el tractamen».

Els nens són els més desprotegits davant les conseqüències de la malaltia. Quan va començar a afectar de forma molt extensa l'VIH, molts pares van morir, va haver una «generació perduda» i van quedar els avis i els nets. Per això, una altra vessant és el «suport als infants que han quedat orfes degut al a la sida». En aquest cas «se'ls dóna suport psicològic i material si, per exemple, necessiten material o se'ls hi paguen les tarifes per poder anar a l'escola». També en relació las infants, però en aquest cas pels infectats, «es finança el tractament pediàtric perquè puguin rebre la medicació necessària».

La darrera vessant va destinada als adolescents, pels qui es fan campanyes de sensibilització. De fet, «en la franja dels 15 als 24 anys els casos d'infecció s'han mantingut o fins i tot han augmentat».

Alberch va destacar que cada any reben «informes qualitatius i quantitatius on s'explica en què s'han gastat els diners i quina repercussió han tingut». Tot i que els hi agradaria, no poden anar cada any a visitar les zones d'acció per motius econòmics. Però «quan els beneficiaris t'expliquen com els hi ha canviat la vida, tornes per explicar-ho amb encara més ganes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT