PUBLICITAT

Coll de Nargó, a primer nivell en la recerca paleontològica

  • El jaciment d'ous de dinosaure es confirma com el més gran d'Europa
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Imatges de l'excavació al jaciment de Pinyes. Foto: EL PERIÒDIC

Les darreres troballes al jaciment d'ous de dinosaure de Coll de Nargó el confirmen com el més gran d'Europa i alhora el situen en primera línia mundial de la investigació paleontològica. Així ho van assegurar ahir els responsables de la recerca en l'acte de presentació de les noves restes trobades.

La importància del patrimoni trobat al municipi alturgellenc es va voler posar de relleu tot fent una presentació a la premsa nacional, al Palau Robert de Barcelona i amb la presència del conseller català d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el director general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Jordi Roca.

Alhora, es va signar un acord del Govern català amb els ajuntaments de Coll de Nargó i d'Isona per aprofundir en la potenciació turística d'aquest recurs. Cal recordar que abans d'acabar aquest any ha d'entrar en funcionament la Dinosfera, el museu que permetrà veure a la població alturgellenca una mostra de les restes més importants amb les condicions de seguretat i de conservació adients.

ls investigadors Àngel Galobart, cap del Grup de Recerca del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) i Bernat Vila, membre també d'aquest grup de recerca, van afirmar que el jaciment aporta "dades inèdites sobre el comportament reproductiu dels sauròpodes".

CINC ANYS DE TREBALL
El treball dut a terme durant els darrers cinc anys conclou que les postes contenien entre 20 i 28 ous, molts més que els que fins ara s'havien citat a d'altres jaciments d'Europa i l'Índia. Els estudis tomogràfics donen suport al fet de que els dinosaures sauròpodes enterraven els seus ous.

El descobriment d'aquesta posta va tenir lloc durant la primera campanya d'excavació programada al jaciment de Pinyes l'any 2005. Els treballs es van fer conjuntament amb el grup Amics dels Dinosaures de l'Alt Urgell (ADAU) i van permetre recuperar altres postes amb menor número d'ous. Una nova campanya d'excavacions al mateix jaciment l'any 2007 va permetre valorar la importància d'aquesta posta i preparar els treballs que, durant els anys 2008 i 2009, es van dur a terme per extreure el conjunt de sediments i ous sense malmetre la integritat del fòssil.

PUBLICACIONS
Els resultats del treball de camp han estat publicats en dues revistes científiques incloses en el rànquing del Science Citation Index. La primera d'elles, a la prestigiosa revista Plos Ones, amb el títol, 3-D Modelling of Megaloolithid clutches: insights about nest construction and dinosaur behavior, signat per Bernat Vila, Josep Fortuny, Albert Garcia Sellés i Àngel Galobart, juntament amb Frankie Jackson de la Montana State University, aporta novetats sobre el comportament reproductiu dels dinosaures sauròpodes del final del Cretaci a partir dels fòssils de Catalunya.

La segona, publicada a la revista Ameghiniana, amb el títol Dinosaur eggs and clutches from Pinyes locality (Upper Cretaceous, Southern Pyrenees): preliminary results, aporta una visió global del jaciment d'ous de dinosaure de Punyes, enquadrant la seva importància dins del registre mundial d'aquest tipus de jaciments. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT