Una altra plantofada

• L'equip de Peñarroya va tenir controlats als ?homes de negre' durant mitja hora, però no va saber sentenciar i davant un gran Colom, va acabar escombrat de la pista al darrer quart
IVÁN MOURE

Nova patacada del BC MoraBanc Andorra en el tram final davant el Bilbao Basket de Quino Colom. El conjunt que dirigeix Joan Peñarroya va tenir l'equip revelació de l'ACB controlat durant mitja hora. Fins i tot el va poder enfonsar, però va desaprofitar la oportunitat i al darrer quart va ser escombrat de la pista per acabar cedint 84-72. Bogdanovic va tenir un debut de somni (20 punts, 5 rebots, 22 de valoració) com també Quino Colom va ser el millor del partit contra l'equip al qual es va formar (11 punts, 5 rebots, 7 assistències i 24 de valoració), Blanch va tornar a vestir-se de curt per jugar quatre minuts i Trias, atenció, es va tirar tot el matx a la banqueta per decisió tècnica.

Els dos equips van oferir una magnífica posada en escena. Bertans estrenava el lluminós amb un triple i va iniciar una guerra contínua d'intercanvi de cistelles per a un Navarro excel·lent als primers deu minuts. El seu encert anotador, nou punts, va ser un punyal constant per als homes de negre juntament amb el nouvingut Bogdanovic, qui es va estrenar des de la línia de tirs lliures i en el primer període va fer cinc punts, un rebot i set de valoració. Una bona carta de presentació per a l'ala-pivot serbi.

El Bilbao es va sostenir amb un joc ofensiu més repartit i aprofitant algunes de les cinc pèrdues del MoraBanc per acabar el primer round per davant. Mumbrú va fer mal des de 6,75 amb un triple que va contrarestar Betinho al minut 4 per fer pujar el 8-7 i un altre al minut 8 que significava el 21-16, màxim avantatge local. Reduiria distàncies Bogdanovic amb un 2+1, el millor local fins llavors, Marc Todorovic, anotava una cistella a la pintura i un tir lliure per fer el seu vuitè punt i Green tancava el quart amb un triple que deixava l'electrònic en un igualat 24-22.

Peñarroya va donar entrada a Sada i Schreiner als primers compassos del segon període i només la falta d'encert en tirs fàcils va evitar que el MoraBanc no obrís una bretxa important. Andjusic va fallar un triple i un 2+1 de Jawai va posar els tricolors per davant (24-25). Després d'una pèrdua dels de Sito Alonso, Schreiner va rebre personal en un tir de tres però tan sols va poder anotar un lliure. Green va culminar un parcial de 0-9 amb una recuperació i un coast to coast però el marcador no era més que d'un 24-28, el Bilbao va reaccionar amb Bertans i els triples de Raül López i Wragge, i al minut 14 la situació tornava a invertir-se (34-31).

Va arribar llavors una nova ratxa tricolor, molt ferma en defensa i posant en problemes cada opció de tir que buscaven els homes de negre. Bogris es va fer el propietari sota la pintura, va anotar quatre punts seguits que van centrar les mirades i acte seguit, Bogdanovic i Sada van protagonitzar dues penetracions que tornar a fer un miratge de distanciament (34-39, minut 16).

Però l'agressivitat defensiva va fer que Bogdanovic cometés la cinquena personal d'equip amb gairebé quatre minuts per endavant i amb l'ajut d'una personal en atac d'Schreiner i una pèrdua de Bogdanovic el Bilbao va arriba a eixugar rendes de nou per sota (37-46 i 39-48) per arribar al descans tocat, però viu. Un paupèrrim 43-48 era la renda obtinguda pels de Peñarroya en els segons deu minuts sent molt superior al rival.

REVOLUCIÓ / El tercer quart va ser un atemptat contra els sistemes tàctics. Trepidant i atractiu per a l'espectador, això sí. Una constant d'anades i vingudes, possessions ràpides i molta errada en el tir. Sada va fallar una penetració, Betinho una esmaixada i els locals van tirar del canell de Mumbrú i Bertans des del perímetre per eixugar la renda en contra en un obrir i tancar d'ulls i posar-se un per davant (49-48). I de nou el partit es va convertir en un estira i arronsa que va acabar en taules gràcies a un minut d'inspiració en el qual Bogdanovic, Schreiner i Jawai van permetre els tricolors afrontar l'últim periode de nou cinc amunt (56-61).

COLOM ENFONSA EL MORABANC / El MoraBanc arribava viu al tram final, com ja és habitual, i amb un marge mínimament còmode. Però en 50 segons, Marco Todorovic i Bertans –aquest de tres– van resetejar el marcador. 61-61 i, ara sí, començava un desenllaç ple de detalls. El Bilbao, de la mà d'un inspiradíssim Colom que feia jugar tothom, va demostrar en el moment clau perquè és la segona millor defensa de l'ACB amb una bona defensa sobre Jawai, forçant les pèrdues de Navarro i Bogdanovic o, mitjançant Mumbrú, la quarta personal de Navarro que va provocar un efecte dòmino devastador: antiesportiva i a sobre, tècnica per a Sada. Havien passat quatre minuts, els tricolors continuaven sense veure cistella i els fantasmes que últimament han aparegut en els moments claus van tornar a fer acte de presència. Mumbrú va anotar tres tirs lliures i Williams va arrodonir la possessió del Bilbao per culminar un parcial de 13-0 i fer pujar el 68-61.

Peñarroya va demanar temps mort, va recordar que hi havia temps suficient per endavant –cinc minuts–, va demanar atenció al rebot i va ordenar una zona 2-3 però poc importava la pissarra tal i com estaven les coses. No hi havia ànima del MoraBanc que s'aixequés d'aquell cop. El final va servir perquè Miribilla acabés als peus del seu equip, que està intractable a casa, on no perd en lliga des del 16 de novembre, i perquè el MoraBanc rebés una altra plantofada. La mateixa que contra Unicaja, Obradoiro, Madrid i Estu, que també li van deixar en cuirs al tram final després de mitja hora jugant de tu a tu.