PUBLICITAT

Segell de control i garantia, ara també per a la carn dels pollins

  • El Consell impulsa de nou, amb millores, el programa d'ajuts a les produccions locals
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un pagès porta els cavalls a pasturar pels terrenys de la Vall d'Incles. Foto: TONY LARA

Després de dos anys de tanteig i havent aprovat amb escreix la prova pilot, el Reglament per a l'ús del segell oficial de control i garantia ‘Carn de qualitat controlada d'Andorra' per a la producció de carn de cavall va ser aprovat en la sessió de Consell de Ministres celebrada la tarda d'ahir. La reunió també va avalar la continuïtat, per segon any consecutiu i amb l'aplicació d'algunes millores, el programa d'ajuts a les produccions locals. El director d'agricultura, Landry Riba, va presentar les vessants d'aquestes mesures durant la roda de premsa posterior a la reunió ministerial.

Carn de cavall/ Els ministres van aprovar ahir la incorporació de la vianda de pollí dins del segell de ‘Carn de qualitat controlada d'Andorra'. Dels objectius que persegueix la normativa, Riba va ressaltar la voluntat de «donar un valor afegit a aquesta producció minoritària mitjançant el procés de certificació dels processos d'engreix dels pollins». Aquest segell oficial de garantia permetrà potenciar una línia de comercialització «amb un fort component identitari» que, en cas de no ser absorbit a nivell nacional, n'afavorirà l'exportació. Tanmateix, des del Govern s'espera que el producte tingui una bona acollida; la prova pilot ja va demostrar que el mercat andorrà és capaç de donar sortida a un pollí per setmana, dada que es preveu superar amb la promoció del nou garant de qualitat.

A «les elevades garanties de cara al consumidor», Riba va sumar l'efecte de diversificació dels productes ramaders, el manteniment de les pràctiques tradicionals i també el de la cabana equina (la qual cosa beneficiaria el medi natural).

Dos factors permetran als consumidors diferenciar la carn de cavall sotmesa als processos de certificació de qualitat. D'una banda, la presència de l'etiqueta oficial de control i garantia: ‘Carn de qualitat controlada d'Andorra'. De l'altra, els comerços hauran de tenir a disposició dels seus clients la fitxa de control.

AJUTS A LES PRODUCCIONS LOCALS/ La segona part de la intervenció del director d'agricultura es va centrar en la presentació dels canvis incorporats en el programa d'ajuts a les produccions agroalimentàries locals i a les produccions alimentàries artesanes, al que el Consell va voler donar continuïtat després de modificar els defectes de la primera edició impulsada el darrer any. El primer canvi resideix en els beneficiaris potencials: a més de les persones físiques i jurídiques, ara també s'hi poden acollir associacions.

Per assegurar l'efectivitat del programa, aquesta edició estudiarà en primer lloc les necessitats dels membres del sector que s'hi subscriguin perquè, posteriorment, el departament responsable examini les peticions i es reuneixi amb els sol·licitants. Això permetrà constituir uns lots ajustats a la demanda que, finalment, s'entregaran mitjançant concurs públic. També es vol potenciar l'emprenedoria –oferint la possibilitat de finançar un pla de negoci–, i facilitar serveis d'assessorament professional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT